2 Mister Sporting Fiel Laureys werd 92 jaar.
Yannick De Spiegeleir Mister Sporting Fiel Laureys werd 92 jaar.

"We verliezen een clubicoon"

'MISTER SPORTING' FIEL LAUREYS OVERLIJDT OP 92-JARIGE LEEFTIJD

Al wie het Lokerse voetbal een warm hart toedraagt, kreeg gisteren triest nieuws te verwerken. Fiel Laureys (92) van Sporting Lokeren is niet meer. Tot op zijn sterfbed bleef 'Mister Sporting' de grootste fan van wit-zwart-geel.

Fiel Laureys, een Lokeraar in hart en nieren, bouwde een bloeiende fruithandel uit in de stad. Maar zijn grote passie was het voetbal.


Als speler was hij geen uitzonderlijk talent, maar als begeleider van jonge voetballers was hij dat des te meer. Daarnaast was hij al sinds 1946 aangesloten bij de KBVB en verbonden aan Lokeren als bestuurslid. Hij was daarmee met voorsprong het langst bij de KBVB aangesloten bestuurslid, iets wat hem bijzonder trots maakte. Als jeugdverantwoordelijke trok Fiel van tornooi naar tornooi om spelertjes ervaring op te doen. Zo was hij ook de ontdekker van de jonge Aimé Anthuenis. Willy Peeters (86), al 60 jaar ploegafgevaardigde bij Sporting Lokeren, was een goede vriend van Fiel.


"Samen met hem was ik het oudste lid van Sporting. Fiel was een fantastische en joviale vent. Sporting verliest een icoon. We gaan hem enorm missen."

2 Fiel Laureys met de jonge Aimé Anthuenis aan zijn linkerzijde.
Yannick De Spiegeleir Fiel Laureys met de jonge Aimé Anthuenis aan zijn linkerzijde.

Ultieme redder

Het belang van Mister Sporting voor het Lokerse voetbal kan moeilijk onderschat worden. Op belangrijke momenten in de geschiedenis van zijn club was hij steeds op de afspraak. In 1962 ontpopte Fiel zich tot ultieme redder van Racing Lokeren, toen hij uit eigen zak 350.000 Belgische frank (8.750 euro, red.) neertelde om het toenmalige terrein in de Lokerhoutstraat te kopen voor de neus van een andere kandidaat. "Onze club had op straat gestaan en dat kon ik niet over mijn hart krijgen", verklaarde hij later.


In 1970 stond hij mee aan de fusiewieg toen Racing en Standaard samensmolten tot Sporting Lokeren. Laureys ontwierp samen met kunstenaar Marcel Raemdonck het clublogo.

Dagelijkse passage

"Ondanks het feit dat hij vooral een boontje had voor de eigen jeugd, had hij een warm hart voor spelers die uit het buitenland naar Lokeren kwamen om te voetballen. Arnor Gudjohnsen, de Tsjechtische enclave: allemaal verbleven ze tijdelijk bij hem thuis tot ze een eigen stekje hadden gevonden", vertelt Herman Van de Putte, persverantwoordelijke van Sporting Lokeren.


Samen met zijn betreurde vrouw Leona bezorgde hij hen allemaal een warm ontvangst.


Tot vorig jaar kwam Fiel bijna dagelijks op de club om een praatje te slaan met de trainers, de spelers en om hen te vergasten op zijn goede raad.


Hij miste tot dat moment amper een wedstrijd, thuis of op verplaatsing.


"Maar ook sterke bomen worden geveld. De laatste maanden ging het niet goed met Fiel en pendelde hij een aantal keer tussen verzorgingstehuis en ziekenhuis. Daar is hij vanmiddag (gisteren, red.) overleden, omringd door zijn familie", aldus Van de Putte.


"Sporting Lokeren dankt hem van harte voor al wat hij voor de club betekend heeft. Zijn clubliefde is een inspiratie voor ons allemaal."

Lees meer