7 Samen met zijn ouders en zusje Maïté kwam de kleine Vinni zaterdag al eens kennismaken met zijn toekomstige crèche.
Yannick De Spiegeleir Samen met zijn ouders en zusje Maïté kwam de kleine Vinni zaterdag al eens kennismaken met zijn toekomstige crèche.

Eksaarde ontdekt nieuw 'gemeentehuis'

Bibliotheek en kinderdagverblijf krijgen onderkomen in modern pand

Op de site van het voormalig gemeentehuis van Eksaarde heeft het Lokerse stadsbestuur de deuren van een nieuw bibfiliaal en kinderdagverblijf Wistik geopend. "Het uiltje boven de ingang houdt de herinnering aan het gemeentehuis levend", zegt cultuurschepen Marina Van Hoorick (Open Vld).

Het was een emotioneel dossier voor de inwoners van Eksaarde: de afbraak van het voormalige gemeentehuis, dat ook na de fusie met Lokeren dienst deed als ontmoetingsplek. Drie jaar geleden nam de stad de toekomst van het herenhuis onder de loep. En na een kosten/batenanalyse bleek een afbraak de enige logische optie. Zo verdween een stukje nostalgie onder de sloophamer. "Er waren vochtproblemen", zegt schepen Van Hoorick. "Maar vooral het feit dat het gemeentehuis vol asbest zat, noopte ons tot die beslissing. Het uiltje boven de ingang van het nieuwe gebouw houdt de herinnering aan het verleden wel levend."

7 Kobe (10) en Leon (6) mogen het lintje vasthouden dat burgemeester Anthuenis openknipt om het nieuwe gebouw in te huldigen.
Yannick De Spiegeleir Kobe (10) en Leon (6) mogen het lintje vasthouden dat burgemeester Anthuenis openknipt om het nieuwe gebouw in te huldigen.
7 Om het nieuwe kinderdagverblijf te ontdekken, moesten de burgemeester en schepenen eerst hun weg banen door scheurpapier.
Yannick De Spiegeleir Om het nieuwe kinderdagverblijf te ontdekken, moesten de burgemeester en schepenen eerst hun weg banen door scheurpapier.

Ze moesten heel wat geduld hebben, maar de inwoners van Eksaarde hebben nu wel een mooie nieuwbouw in de plaats gekregen. Een eigentijds pand met grote glaspartijen — een visitekaartje van het Lokerse architectenbureau TOOP. Het muffe, vochtige bibfiliaal van weleer maakte plaats voor een gloednieuw lokaal met stijlvolle kasten. De medewerkers van de bib konden hun uitleenpost dan ook in de laatste week van september opnieuw verhuizen van het aanpalende woonzorgcentrum Hof van Eksaarde naar hun nieuwe uitvalsbasis. De zaal van de bib zal er ook dienst doen als polyvalente ruimte voor de lokale verenigingen, wanneer die er vergaderingen of culturele activiteiten willen organiseren. Al moeten er wel nog enkele kinderziektes weggewerkt worden: zo is er nood aan een betere akoestiek. Het nieuwe bibfiliaal zal ook open zijn op woensdag (16 uur tot 18 uur) en zaterdag (10 uur tot 12 uur).

7 De tuin van het nieuwe kinderdagverblijf paalt aan de site van het woonzorgcentrum Hof van Eksaarde.
Yannick De Spiegeleir De tuin van het nieuwe kinderdagverblijf paalt aan de site van het woonzorgcentrum Hof van Eksaarde.
7 De medewerkers van de bibliotheek klinken op hun nieuwe filiaal.
Yannick De Spiegeleir De medewerkers van de bibliotheek klinken op hun nieuwe filiaal.

Een andere blikvanger in het gebouw is de nieuwe uitvalsbasis van kinderdagverblijf Wistik. Net zoals op de vorige locatie in de Bautschoot is er plaats voor 33 kinderen. Het is meteen de derde locatie voor het kinderdagverblijf, dat in 2012 fusioneerde met stedelijke kinderopvang Patjoepelke.

Ouders wier kindje straks een plaats krijgt in de crèche, konden zaterdag al even kennismaken met de nieuwe locatie. Een kans waar Evi Cornu en Dieter Van de Weghe dankbaar gebruik van maakten. "Ik ging zelf als kind naar Wistik", zegt Dieter. "Fijn dat onze zoon Vinni hier nu ook kan komen. En dat op een heel mooie locatie."

7 Het oud gemeentehuis ging tegen de vlakte.
Yannick De Spiegeleir Het oud gemeentehuis ging tegen de vlakte.
7 In de plaats kwam deze moderne nieuwbouw: een creatie van architectenbureau TOOP.
Yannick De Spiegeleir In de plaats kwam deze moderne nieuwbouw: een creatie van architectenbureau TOOP.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Martine Van Vynckt

    Jammer genoeg nog minder parking in de al overdrukke straat...

Lees meer