4 Vleeshal De Nul is een van de tien Lokerse slagers die paardenworsten verkoopt.
Geert De Rycke Vleeshal De Nul is een van de tien Lokerse slagers die paardenworsten verkoopt.

Lokerse paardenworst van het Koninklijk Beenhouwers Syndicaat van Lokeren: “Van eten voor arme mensen tot delicatesse”

HLN kiest Hét Streekproduct 2019

De Lokerse paardenworsten in tomatensaus zijn sinds de doortocht van de Britse zanger én vegetariër Morrissey op de Lokerse Feesten bekend tot ver buiten de grenzen van Lokeren. “Elke slager legt zijn eigen accenten bij de bereiding van de lokale lekkernij”, zegt Frank De Nul, voorzitter van het Koninklijk Beenhouwers Syndicaat van Lokeren.

De oorsprong van het streekproduct ligt in het arbeidersmilieu. Aan het begin van de twintigste eeuw leefden heel wat inwoners van Lokeren in armoede en het enige stukje vlees dat veel mensen zich konden veroorloven, was paardenvlees: goedkoop en toch voedzaam. Geen filet of biefstuk, maar vlees van afgedankte knollen van de paardentram, trekpaarden uit de Antwerpse haven en zelfs uit de Limburgse koolmijnen.

4 De Lokerse paardenworsten worden geserveerd in tomatensaus.
Geert De Rycke De Lokerse paardenworsten worden geserveerd in tomatensaus.

Later werden de paarden zelfs geïmporteerd uit Polen. “Oudere generaties herinneren zich nog de tijd dat dieren levend in het station van Lokeren arriveerden. Er waren in die tijd ook heel wat paardenslachters actief in de regio”, weet De Nul, die zelf een slagerszaak heeft in de Zelestraat en enkele jaren geleden de fakkel overnam van Willy Verbust als voorzitter van de plaatselijke vakvereniging voor beenhouwers.

Iedereen bereidt ze volgens een eigen recept: met of zonder champignons, met meer of minder groenten en kruiden

Frank De Nul

Feestmaal

Het waren de Lokerse slagers die op de proppen kwamen met het idee om de verse paardenworsten te bereiden in tomatensaus. “Ook nu nog bereidt iedereen ze volgens een eigen recept: met of zonder champignons, met meer of minder groenten en kruiden”, verduidelijkt De Nul. “Gaandeweg groeide het uit van eten voor arme mensen tot een delicatesse en nu serveren Lokeraars het vaak als feestmaal als ze bezoekers over de vloer krijgen van buiten de stad.”

4 Vleeshal De Nul is een van de tien Lokerse slagers die paardenworsten verkoopt.
Geert De Rycke Vleeshal De Nul is een van de tien Lokerse slagers die paardenworsten verkoopt.

Hetze

De paardenworsten zijn ook onlosmakelijk verbonden met de Lokerse Feesten. Als festivalhapje zijn ze in de Durmestad populairder dan frieten of hamburgers. Zeker sinds de doortocht van Morrissey. Om de voormalige zanger van The Smits , die vegetariër is, op zijn wenken te bedienen, lastten de organisatoren in 2011 een vleesarme dag in bij zijn doortocht. Door de hetze die daarop ontstaan is, werden de paardenworsten populairder dan ooit. Ter vergelijking: voor de komst van Morrissey verkocht het stadsfestival zestig kilogram worsten per dag, sinds 2011 schommelt het gemiddelde rond negentig tot honderd kilogram per dag.

Voor de komst van Morrissey verkocht men op de Lokerse Feesten zestig kilogram worsten per dag, sinds 2011 schommelt het gemiddelde rond negentig tot honderd kilogram per dag

4 De Lokerse paardenworsten zijn dé festivalhap bij uitstek op de Lokerse Feesten.
Yannick De Spiegeleir De Lokerse paardenworsten zijn dé festivalhap bij uitstek op de Lokerse Feesten.

De enige, echte Lokerse paardenworsten zijn verkrijgbaar bij tien slagers: slagerij De Boever in de Heirbrugstraat, slagerij Tony op de Oude Heerweg, Vleeshal De Nul in de Zelestraat, Bioslagerij Meert in de Sterrestraat, slagerij Rouges in het Lammeken, slagerij Franky & Els op de Oude Bruglaan, slagerij Kurt & Leen in de Heiendestraat, Hoeveslagerij De Vierklaver in de Hemelseschoot, slagerij Vehent in de Bergendriesstraat en slagerij De Wandelaar in Daknamdorp.

Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer