Bewoners Marc Janssens en Kristien De Mulder met directeur Veerle Van Hyfte en begeleidster Carine Vereecken.
Foto Kristof Pieters Bewoners Marc Janssens en Kristien De Mulder met directeur Veerle Van Hyfte en begeleidster Carine Vereecken.

Mensen met beperking wonen zelfstandig bij Alderande

De vzw Alderande heeft gisteren een nieuw wooncomplex aan het Vrijheidsplein geopend, waar negen studio's zijn ondergebracht voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze kunnen er zelfstandig wonen terwijl de vzw toch een oogje in het zeil kan houden.

"Het gebouw heeft een gemeenschappelijke keuken en leefruimte, maar bewoners kunnen zich dus ook terugtrekken in de privacy van hun eigen flat", zegt directeur Veerle Van Hyfte. In totaal heeft Alderande intussen vier wooncomplexen met een veertigtal bewoners. "We zorgen echter niet alleen voor onderdak", benadrukt Van Hyfte.


"Onze vzw staat ook in voor de tewerkstelling en de vrijetijdsbesteding. Sommige mensen zijn aan de slag bij de tweedehandswinkel en lunchbar, maar velen kennen ons ook van de soepkar."


Het was trouwens via die soepkar dat Alderande beroep kon doen op acteur Bart Van Avermaet, beter bekend als Waldek uit Thuis, om mee de schouders te zetten onder de financiering. Van Avermaet is vaste klant bij de soepkar en was meteen bereid om in een brief aan zijn stadsgenoten financiële steun te vragen Het project kostte 1,1 miljoen euro maar de subsidie van het VIPA dekte slechts de helft van de kosten. Bij de opening was hij gisteren niet aanwezig, omdat hij een optreden had. De studio's zijn intussen al knus ingericht door de bewoners. "We zijn enorm blij met het resultaat", vertellen Marc Janssens en Kristien De Mulder. "Alles is voorzien, van een kleine woonkamer tot een kitchenette. We voelen ons al helemaal thuis." (PKM)

Lees meer