3 Ravuth Ty in een promovideo voor Vestiville.
RV Ravuth Ty in een promovideo voor Vestiville.

Nederlandse organisator van Vestiville en zijn zus aangehouden, derde organisator vrijgelaten

Ravuth Ty (35), één van de organisatoren van Vestiville, is aangehouden door de onderzoeksrechter. Dat bevestigt Joke Feytons, advocaat van de Nederlander. “Het enige doel was het organiseren van een festival”, klinkt het. Ook de zus van van Ravuth Ty is aangehouden. Zijn Britse kompaan Nik Chawda, verantwoordelijk voor de boekingen van de artiesten, is vanavond opnieuw vrijgelaten. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Mogelijk is er sprake van schriftvervalsing, misbruik van vertrouwen en oplichting. Zo zou leveranciers van het festival met valse betalingsbewijzen een rad voor de ogen zijn gedraaid. Mogelijk loopt de fraude in de honderdduizenden euro’s. 

“Mijn cliënt betreurt de beslissing van de burgemeester om het festival niet te laten doorgaan, waardoor de feestvierders in de kou zijn blijven staan”, zegt Feytons. Volgens haar cliënt is er geen sprake van slechte bedoelingen en was het enige doel een geslaagde eerste editie van Vestiville. De onderzoeksrechter ziet dat blijkbaar anders en liet Ty aanhouden. 

Nachtmerrie

Ook zijn zus is aangehouden. “Mijn cliënte is voorlopig aangehouden. Er gaat een aantal dingen heel dringend moeten onderzocht worden. Ze wordt beticht van oplichting, schriftvervalsing en misbruik van vertrouwen. De vrouw betwist alles. Alles wat ze wilde was een fantastisch festival organiseren. Ze heeft geen geld achterover gedrukt. Ze had geen slechte bedoelingen. Dit is voor haar een nachtmerrie,” aldus haar raadsman Peter Donné. 

Zijn kompaan Nik Chawda verscheen eerder al vandaag, maar werd terug naar zijn politiecel gestuurd omdat er bijkomend onderzoek nodig was over het financiële aspect. De onderzoeksrechter heeft hem in de loop van de avond vrijgelaten. “Mijn cliënt stond alleen in voor het regelen van de artiesten en dat heeft hij ook gedaan. Hij ontkende ten stelligste dat hij iets zou hebben gedaan wat op fraude zou lijken. Daarom was zondag verder onderzoek nodig. Uiteindelijk bleek zijn verhaal te kloppen. Het was voor hem een bewogen weekend na gearresteerd te zijn en tijdelijk opgesloten te zijn geweest. Opeens hing er een hechtenis boven zijn hoofd, maar dat bleek gelukkig niet nodig,” aldus zijn raadsman Nick Meyers.

Vestiville, met op de affiche grote namen uit de wereld van de internationale urban dance, kende vrijdag een slechte start. Uiteindelijk hakte burgemeester van Lommel Bob Nijs (CD&V) de knoop door en besliste hij dat het festival op de Balendijk niet zou plaatsvinden omdat de veiligheid op het festival niet gegarandeerd kon worden. Er ontstond chaos bij de opgedaagde festivalgangers die voor een gesloten toegang stonden te wachten. De politie moest met honden de mensen, die het festivalterrein bestormden, terugdringen.

Lees ook: “Ticketverkoop was flop en sponsor was betaalapp die alleen in Cambodja werkt”

3 Joke Feytons, de advocate van Ravuth Ty verlaat het gerechtsgebouw en bevestigt de aanhouding.
Tomas Sisk / Photo News Joke Feytons, de advocate van Ravuth Ty verlaat het gerechtsgebouw en bevestigt de aanhouding.
3 De jongeren bestormden vrijdag het terrein toen ze te horen kregen dat het festival niet zou doorgaan.
Photonews De jongeren bestormden vrijdag het terrein toen ze te horen kregen dat het festival niet zou doorgaan.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Uytdewilgen

    Als later bij het proces zou blijken dat er toch geen sprake was van oplichterij en vrijspraak volgd, kunnen de beschuldigden een burgerlijk vordering instellen, ja dan zal bij veroordeling de gemeente in kwestie zware vergoeding moeten ophoesten.

  • Dirk Sonck

    pure oplichterij en fraude van de bovenste plank.

Lees meer