Noodasiel Lommel
Mine Dalemans Noodasiel Lommel

Parlementslid Vandenhove vraagt oplossing voor problemen met Lommels dierenasiel: “Nood aan globaal Limburgs beleid”

Vlaams Parlementslid en voormalig gedeputeerde Ludwig Vandenhove (sp.a) vraagt een oplossing voor de problematiek met de Limburgse dierenasielen. Hij heeft het daarbij specifiek over de stopzetting van de samenwerking tussen de stad Lommel en het dierenasiel in Lommel. “Ik roep de gedeputeerde voor Dierenwelzijn Bert Lambrechts (N-VA) op om de gemeenten samen te brengen die een beroep doen op dit dierenasiel.”

“Het nieuwe dierenasiel in Lommel is pas geopend in 2016 met veel subsidies vanuit de provincie Limburg”, vertelt Vandenhove. “De uitbating is toegekend via een concessie aan de vzw Dieren in Nood. Omdat het stadsbestuur niet tevreden was, hebben zij de concessie stopgezet en eindigt die per 31 december 2019. Naast Lommel doen er echter nog negen andere Limburgse gemeenten een beroep op het dierenasiel in Lommel en betalen ze er ook voor (Beringen, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Peer, Pelt, Tessenderlo). Zij konden niet tijdig opzeggen en zijn ook volgend jaar nog gebonden aan de vzw, ook al kunnen ze geen gebruik meer maken van de recent vernieuwde accommodaties in Lommel.”

Vlaamse steun

Vandenhove dringt aan op samenkomst van de betrokken gemeenten en vraagt een globaal Limburgs beleid rond de dierenasielen aan de oppervlakte. Het is de bedoeling dat in heel de provincie dezelfde dienstverlening beschikbaar is. Noord-Limburg en het Maasland hebben dringend een oplossing nodig. Limburg heeft hier altijd het voortouw genomen door een gebiedsdekkend concept uit te werken en te financieren. Er is ook nood aan financiële steun vanuit Vlaanderen.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer