Enkele schermafbeeldingen van de video’s waarop de vechtende jongeren te zien zijn.
screenshot Enkele schermafbeeldingen van de video’s waarop de vechtende jongeren te zien zijn.

Filmpjes van vechtende jongeren veroorzaken ophef: “Dit is Londerzeel anno 2020"

Video’s van verschillende vechtende jongeren doen de gemoederen hoog oplaaien in Londerzeel. Op de filmpjes is te zien hoe jongeren vechtend over straat rollen. Het parket Halle-Vilvoorde heeft een onderzoek geopend.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De filmpjes dateren van vrijdagnamiddag rond 16.30 uur en gingen al snel viraal toen ze gedeeld werden in de Facebookgroep ‘Ge zet va Lonnesiel as...’. In een mum van tijd deelden honderden mensen hun afschuw. “Londerzeel anno 2020", klonk het onder andere. Ook riepen meerdere mensen op om het recht in eigen handen te nemen. 

Twee scholen

Het gaat om twee groepen jongeren uit twee verschillende scholen die al enige tijd een vete hebben. Hierop besloten ze af te spreken op de parking vlak bij de bibliotheek en Colruyt om het uit te vechten. Omstaanders filmden de vechtpartijen en zo ging de bal aan het rollen. Burgemeester Conny Moons heeft maandagochtend een afspraak met de lokale politie. “Samen zullen we zien hoe we hier zo kordaat mogelijk tegen kunnen optreden”, klinkt het. Ook op de Facebookpagina zelf postte ze iets als reactie op de vele onthutste reacties. “Wees gerust. Ik sta in overleg met de politie. Ik zal als burgemeester alles, maar dan ook alles doen om hier zeer hard tegen te laten optreden. Het is ongehoord en op zijn minst de-gou-tant te noemen. Dit is een verschuiving van een bepaalde problematiek van Meise naar Londerzeel”, klonk het. 

Oproep tot getuigen

Ook bij de politie wordt benadrukt dat het niet alleen jongeren uit Londerzeel zijn die betrokken waren. “Het gaat om jongeren uit Meise, Willebroek, het Brusselse. Een echte mix”, aldus Alain Meerts van de zone KLM. De politie was al met extra manschappen aanwezig, maar de jongeren hadden gewacht tot de patrouilles wegreden om daarna hun slag te slaan. “We kennen wel soms overlast en vandalenstreken, maar zo erg als dit hebben we het hier nog nooit gekend”, aldus Meerts. “Iedereen moet goed beseffen dat elke vorm van overlast er één te veel is. We vragen dan ook aan de burgers om problemen die men vaststelt steeds te melden via de politiediensten, zodat snel en accuraat kan worden opgetreden. Wij vragen getuigen van dergelijke feiten uitdrukkelijk om steeds onmiddellijk het nummer 101 te bellen, zodat we snel kunnen reageren. Aan slachtoffers van geweld of bedreigingen vragen we om zeker klacht te komen neerleggen op het politiehuis.” 

In afwachting van het overleg heeft de politiezone nu besloten om extra middelen in functie van een verscherpte toezicht aan de scholen en de parking Colruyt in te zetten. Hetzelfde geldt ook voor het geval  je getuige zou zijn geweest en filmpjes of foto’s hebt gemaakt. “Getuigenverslagen of opnames leveren altijd een beter inzicht op de aard van wat er is gebeurd en wie er bij betrokken was", klinkt het. Verder roept de korpschef op tot kalmte, ook op de sociale media en vraagt hij uitdrukkelijk om zeker het heft niet in eigen hand te nemen.

Lees meer