2 Londerzeel
Lukas Londerzeel

N-VA Londerzeel wil bijkomende vijf miljoen belastingen inperken

N-VA is niet te spreken over het feit dat er komende legislatuur zo’n vijf miljoen euro extra belastingen geheven worden. “Onze fractie kan hier uiteraard niet mee akkoord gaan en heeft de meerderheid een aantal voorstellen gedaan om onrechtvaardigheden uit die nieuwe belastingen te halen”, zegt gemeenteraadslid Bart Van Doren (N-VA). 

De gemeentebelasting staat in Londerzeel momenteel op 7,90 % en dat zal ongewijzigd blijven. Daarnaast komen er wel heel wat heffingen bij. De drijfkrachtbelasting voor bedrijven bijvoorbeeld trekt het bestuur op van 450.000 naar 600.000 euro. Verder wil de meerderheid 2 euro belastingen per nacht heffen op logies, en verhogen ze de belastingen op de herbestemming van gronden, taxidiensten en het bijbouwen van wooneenheden. 

“N-VA diende voorstellen in om jeugdverenigingen vrij te stellen van de belasting op logies. Helaas had de meerderheid hier geen oren naar”, zegt Bart Van Doren. Volgens burgemeester Conny Moons (LWD) is dat echter naast de kwestie. “Wij hebben duidelijk aangegeven dat die heffing commercieel gericht is. Tegenwoordig moet je overal toeristenbelasting betalen. Op deze manier willen wij 2 euro per verblijf innen om die vervolgens te kunnen investeren in ons patrimonium. Jeugdbewegingen vallen hier sowieso buiten schot.”

Sportverenigingen

De meerderheid vroeg om sport- en cultuurverenigingen vrij te stellen van de meerwaardebelasting op herbestemming van gronden. “Dat is een bedrag dat aardig kan oplopen voor een vereniging waar vrijwilligers zich dagelijks inzetten om een werking uit te bouwen en onnoemelijk veel acties houden om de nodige middelen te vergaren”, volgens Van Doren. Maar ook dat is volgens Moons volledig van de pot gerukt. “Bij de opwaardering van een grond heeft de eigenaar, zij het KMO’s of particulieren, profijt bij het omzetten van landbouwgrond naar een bouwgrond en dergelijke. De daaropvolgende investeringen zoals het aanleggen van een straat of fietspad moeten wel gedragen worden en dus is het niet meer dan normaal dat zij daar in hoofdzaak zelf een belasting op betalen”, verdedigt Moons. “Opnieuw vallen sport- en cultuurverenigingen hier buiten schot. Meestal huren zij hun gronden of gebruiken ze privé-infrastructuur. Zij gaan in geen 100 jaar gevolg voelen van deze belasting.”

Meer drukwerk is meer belast

Moons voegt toe dat ook reclamedruk meer belast wordt. “De kleine handelaar drukt meestal maximaal vier keer per jaar reclameblaadjes. Zij zijn dan ook volledig vrijgesteld van belasting. Al zijn we voor een groenere aanpak en willen we hen motiveren om dat ook op andere manieren te doen. Maar de grote spelers die zomaar in het wilde weg drukken zullen wél extra belast worden. Hopelijk drukken ze daardoor minder. Doen ze dat niet dan halen wij daar als gemeente extra inkomsten uit.” 

2 Burgemeester Conny Moons.
Baert Marc Burgemeester Conny Moons.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer