2 Onderwijsschepen Gilberte Muls (Lubbeek Leeft) en directrice Kristien Clits aan school 3210.
Vertommen Onderwijsschepen Gilberte Muls (Lubbeek Leeft) en directrice Kristien Clits aan school 3210.

"Voor dat geld zetten we gloednieuwe school"

SCHOOL 3212 KIEST VOOR DUURZAME STRATEGIE IN PLAATS VAN RENOVATIE

Groot nieuws voor Pellenberg, want het dossier voor de vernieuwing van de gemeentelijke school 3212 gaat eindelijk de goede richting uit. Meer zelfs, oorspronkelijk was het de bedoeling om op de bestaande refter 7 nieuwe klassen te voorzien, al moest er daarna nog minstens 2 jaar gerenoveerd worden, waardoor men nu voor een meer duurzame strategie kiest.

School 3212 in het centrum van Pellenberg (Lubbeek) heeft al langer nood aan nieuwe infrastructuur. De kindjes van de lagere school krijgen er in aftandse omstandigheden les, want de tijdelijke containerklassen uit de jaren '90 zijn tot op de draad versleten. Bovendien zorgt een voetweg ervoor dat de school letterlijk in tweeën is gesplitst en moet bijkomend nog de prefab en het lekkende dak van het kleutergedeelte gerenoveerd worden. Om het dossier extra moeilijk te maken, loert ook Onroerend Erfgoed om de hoek, want de school ligt door de nabijheid van de kerk in een beschermd dorpsgezicht, waardoor men voor de ontwerpplannen met allerlei randvoorwaarden rekening moet houden.

2 De tijdelijke containerklassen uit de jaren '90 zijn tot op de draad versleten.
Vertommen De tijdelijke containerklassen uit de jaren '90 zijn tot op de draad versleten.

30 procent boven budget

"Aanvankelijk dachten we daarom 7 nieuwe klassen te bouwen op de bestaande refter, aansluitend op de eerste verdieping van de gymzaal. Dat was voor Onroerend Erfgoed de enige mogelijkheid", legt Onderwijsschepen Gilberte Muls uit. "Maar dit dossier verliep bijzonder moeilijk en de enige offerte zat ook nog eens 30 procent boven ons oorspronkelijk geraamde bedrag van 1,2 miljoen euro. Bovendien was daarmee de kous nog niet af en hadden we voor dit jaar een groot budget voorzien voor de renovatie van de schamele prefab, die er al staat sinds eind jaren '80, om daarna het kleutergedeelte aan te pakken. We zijn daarom opnieuw aan het rekenen gegaan en tot besluit gekomen om voor een gloednieuw project te kiezen. Omdat we kunnen rekenen op 70 procent subsidies van Vlaanderen, kunnen we voor hetzelfde geld een nieuwbouw zetten (omgerekend 3,6 miljoen euro, red.). Het is nog te vroeg om met een definitief ontwerp naar buiten te komen, maar ik kan nu al bevestigen dat de nieuwe school 12 klassen voor de lagere school zal tellen, 7 voor de kleutertjes en ook nog eens extra lokalen voor de directie en bijkomende vakken zoals godsdienst of zedenleer. We hopen om eind dit jaar de definitieve plannen te kunnen voorstellen."


Directrice Kristien Clits is opgetogen over de plotse wending in het moeilijke dossier. De school kent ook al even een substantiële groei, met dit jaar zelfs een tiental nieuwe kleutertjes. "Die geplande renovatie was eigenlijk dweilen met de kraan open en puur oplapwerk, dus dit is absoluut uitstekend nieuws", aldus Clits.

Integratie in 1 school

"Een nieuwe school gaat niet alleen gemakkelijker werken worden voor onze leerkrachten, ook voor onze kinderen zal dit een verademing zijn. Zeker als je weet dat het 6de leerjaar soms met 31 kindjes zit te puffen in zo'n ouderwets containerklasje dat amper 6 op 9 meter groot is. Een ander voordeel is dat we nu eindelijk de kleuter- en de lagere school bij elkaar kunnen integreren, want zij zijn nu nog steeds van elkaar gescheiden zijn door die voetweg. Het is alleen spijtig dat we binnenkort afscheid moeten nemen van de prachtig versierde muren door het oudercomité, maar dat weegt natuurlijk niet op tegen de komst van de nieuwbouw."


De komende maanden zal een gemeentelijke werkgroep nog een visie ontwikkelen, omdat Onroerend Erfgoed nauw betrokken zal zijn bij de plannen.

Lees meer