2 Theo Francken (N-VA) is niet van plan om toe te geven aan de kritiek van Groen op een hoofddoekenverbod in Lubbeekse scholen.
Vertommen Theo Francken (N-VA) is niet van plan om toe te geven aan de kritiek van Groen op een hoofddoekenverbod in Lubbeekse scholen.

Hoofddoekenverbod op Lubbeekse scholen. Theo Francken (N-VA): “Neutraliteit staat voorop in onze scholen”

Groen niet te spreken over voorstel in bestuursakkoord

Burgemeester Theo Francken (N-VA) gaat voor een hoofddoekenverbod in de Lubbeekse basisscholen. Dat staat in het bestuursakkoord van het nieuwe gemeentebestuur. Volgens Francken moet neutraliteit voorop staan in het onderwijs. Oppositiepartij Groen reageert afwijzend en ziet het verbod als een stap terug in de tijd.

Na de gemeenteraadsverkiezingen verdween Lubbeek Leeft uit de coalitie, maar N-VA en CD&V bleven aan boord. Ondertussen is het bestuursakkoord van de nieuwe meerderheid klaar. Daarin staat onder meer dat er in het onderwijs meer aandacht moet worden besteed aan de kennis van het Nederlands en aan de Vlaamse identiteit. Een andere opvallende passage gaat over hoofddoeken. Het gemeentebestuur wil een hoofddoekenverbod invoeren in de basisscholen. “Leerlingen hebben recht op neutraliteit in de school. Het hoofddoekenverbod geldt niet alleen voor leerlingen, maar ook voor leerkrachten. Neutraliteit is de toekomst in onze scholen”, aldus burgemeester Theo Francken (N-VA). Het verbod zou vanaf volgend schooljaar worden ingevoerd.

Het hoofddoekenverbod komt er niet enkel voor leerlingen maar ook voor leerkrachten

Burgemeester Theo Francken (N-VA)

Politiediensten

Dat Theo Francken geen fan is van de hoofddoek is al langer bekend. In mei 2017 pleitte hij als toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie al voor een hoofddoekenverbod bij de politiediensten. “Neutraliteit is belangrijk, zeker voor politiemensen”, klonk het toen. “Er zijn moslimlanden waar politieagentes geen hoofddoek dragen. Ik vind het vreemd dat er dan hier met de saus van diversiteit toegevingen gedaan moeten worden aan religies. Ik verzet me daar tegen. Religieuze symbolen zijn niet neutraal. Als je in contact komt met een iemand van de politie, moet die persoon neutraal zijn.”

2 Groen Lubbeek met Fons Creuwels, Werner Boullart, Liesbeth Smeyers en Sarah Delanoeije. De partij wil geen verbod op hoofddoeken in basisscholen.
Vertommen Groen Lubbeek met Fons Creuwels, Werner Boullart, Liesbeth Smeyers en Sarah Delanoeije. De partij wil geen verbod op hoofddoeken in basisscholen.

Waarom moeten we ons onderwijs verengen tot de Vlaamse identiteit? Dit is een stap terug in de tijd

Werner Boullart (Groen)

Oppositiepartij Groen is niet te spreken over een hoofddoekenverbod in de basisscholen. “De multiculturele maatschappij is de realiteit van vandaag”, zegt Werner Boullart van Groen. “Vandaag de dag komen mensen van alle nationaliteiten elkaar tegen in de wereld. Waarom moeten we dan ons onderwijs verengen tot de Vlaamse identiteit? N-VA wil zich profileren naar de eigen achterban. Dit is een stap terug in de tijd.”

Geschiedenis

Burgemeester Theo Francken (N-VA) is niet onder de indruk van het pleidooi van Groen en blijft erbij dat kinderen recht hebben op neutraliteit op school. Verder ziet Francken geen probleem in het feit dat er meer aandacht zou worden gegeven aan de Vlaamse identiteit in de Lubbeekse basischolen. “Het is belangrijk dat onze kinderen de geschiedenis van Vlaanderen kennen. Ze moeten weten waar ze vandaan komen en daar is nu ook al aandacht voor in de lessen. Denk bijvoorbeeld aan de grote auteurs.”

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Denk Tocheensna

    Pure discriminatie. Tijdens school moest ik steeds mee naar de kerk en kapel die zelfs op school aanwezig was. Want jah, ik had dan maar geen katholieke school moeten kiezen (het was de enige goede school in de buurt). Neutraliteit haha. Als het hun stemmen oplevert ja. Jammer dat politiek draait om w immigratie of religie praatjes tegenwoordig. Zinvolle thema's winnen geen stemmen...

  • annelies eylenbosch

    @Hugo craen: u zegt : laat mensen zijn wie ze zijn. Waarom zou een kind dan verplicht moeten worden om een vod te dragen?? Of moet een meisje in de lagere school haar plaats al kennen misschien?? Zo gaan we terug in de tijd! Spijtig dat er zo velen zijn die niet snappen dat dit onderdrukking is.

Lees meer