2 Sterrenouders Iris Tilkin, Elke Remans en Veerle Declerck en sterrenzus Floor kwamen donderdagavond samen aan de duizendjarige eik in Lummen.
Mine Dalemans Sterrenouders Iris Tilkin, Elke Remans en Veerle Declerck en sterrenzus Floor kwamen donderdagavond samen aan de duizendjarige eik in Lummen.

“Ook Limburgse sterrenkindjes verdienen een sterrenbos”

Limburg heeft voorlopig geen sterrenbos, waar voor elk kindje dat overlijdt tijdens de zwangerschap een boom wordt geplant. De partij Groen in Lummen zal daarom aan de gemeenteraad voorstellen om een stuk grond vlakbij de duizendjarige eik in te richten.

Verschillende mama’s van een sterrenkindje kwamen donderdagavond alvast samen aan de duizendjarige eik in Lummen. “Sterrenkindjes worden vaak nog vergeten”, getuigt mama Iris Tilkin. Zij verloor na een zwangerschap van twintig weken haar eigen dochtertje Nena. “Na een poosje merk je dat er nog weinig over je kindje gesproken wordt. Veel familieleden en vrienden hebben het daar moeilijk mee, of ze weten niet goed hoe ze daar mee om moeten gaan. Ze denken dat ze jou opnieuw verdrietig maken door over je kindje te beginnen waarvan je afscheid moest nemen. Nochtans voelen de meeste sterrenouders zich juist gesteund als ze merken dat hun zoontje of dochtertje niet vergeten wordt. Iets tastbaars en symbolisch als een sterrenbos zou daarom heel bijzonder zijn.”

Erkenning

Ook sterrenmama Veerle Declerck denkt er zo over. Zij blijft voor altijd de trotse mama van Fien, die na 34 weken zwangerschap overleed. “We hebben haar nog even mee naar huis mogen nemen, om als gezinnetje compleet te zijn. Voor ons blijft Fien ons dochtertje, en we hopen dat iedereen het zo ziet. Het is gewoon heel belangrijk dat zij benoemd en erkend worden. In gesprekken met andere sterrenouders merk ik dat ze vooral verdrietig worden als hun kindje vergeten wordt. Precies daarom zou een initiatief als het sterrenbos heel betekenisvol kunnen zijn. Alleen al dat het idee gelanceerd wordt, voelt voor ons aan als een erkenning. Als je als sterrenouder een boom kan planten voor je kindje is er meteen een tastbare plek, waar je altijd naar toe kan komen. Ook om bijvoorbeeld de verjaardag in de hemel een beetje mee te vieren.”

Geen kerkhof

“Een begraafplek is er tegenwoordig wel voor kindjes die voor hun geboorte overleden zijn”, sluit sterrenmama Elke Remans aan. “Maar een sterrenbos heeft toch een heel ander gevoel dan een kerkhof.  Een boom is meer een symbool van leven en hoop. Het is eerder een plek waar je met je hele gezin naar toe kan komen.”  Peter Aerts van Groen in Lummen wil het voorstel daarom voorleggen aan het gemeentebestuur. “Onze gemeente plant jaarlijks al één boom voor alle sterrenkindjes die we moeten missen. Dat is een mooi initiatief. Toch merken we dat sterrenouders de erkenning en een eigen plekje belangrijk vinden. Vandaar ons voorstel om ook in Limburg een volwaardig sterrenbos aan te planten. Er is plaats op een terrein rond de duizendjarige eik, dat nu beheerd wordt door Natuurpunt. We hopen die ruimte te kunnen voorzien voor het eerste Limburgse sterrenbos.”

2 Vlnr. Iris Tilkin, Veerle Declerck, Floor, Annick Baerts, Hanne Janssen, Peter Aerts en Elke Remans.
Mine Dalemans Vlnr. Iris Tilkin, Veerle Declerck, Floor, Annick Baerts, Hanne Janssen, Peter Aerts en Elke Remans.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Pol Moors

    Leuk initiatief van Peter

Lees meer