De rechtbank in Hasselt.
Mine Dalemans De rechtbank in Hasselt.

Jongeman pikt ex-schoolgenoten op en pleegt zedenfeiten in de wagen

Een zwakbegaafde jongeman (23) pleegde tussen 2015 en 2018 verschillende zedenfeiten in de buurt van het Sint-Ferdinand in Lummen. Beklaagde was er een oud-student en kende nog een aantal van zijn vroegere schoolgenoten. Die pikte hij op met zijn voertuig, om hen vervolgens te onderwerpen aan zijn seksuele lusten. Het openbaar ministerie vorderde een celstraf van twee jaar met probatieuitstel.

Beklaagde nam de minderjarige mannen mee in zijn wagen om zogezegd een ritje te maken of boodschappen te doen. In de wagen gebeurden echter andere dingen. De slachtoffers, meestal afkomstig uit het zwakker milieu, werden betast aan hun geslachtsdelen. Wanneer ze protesteerden, lachte de beklaagde eens en ging hij verder. Hij sloeg niet alleen toe in zijn wagen, maar ook op de toiletten van de bibliotheek van Heusden-Zolder.

Ouderfiguur

Daarnaast had de twintiger ook een vals Facebookprofiel aangemaakt onder de naam van een vrouw. Via haar vroeg hij aan jongens intieme foto’s. Uiteindelijk vertelde één slachtoffer het verhaal aan zijn moeder, waarna ook andere slachtoffers zich meldden. “Men zag in beklaagde een ouderfiguur, waardoor de jongens niet goed om konden met wat hij deed.” De beklaagde bekent de feiten. Vandaag heeft hij een vaste relatie met een vrouw. Een gerechtsdokter onderzocht hem en stelde vast dat hij geen pedofiele stoornis heeft. Wel zocht hij een snelle bevrediging van zijn seksuele behoeften. Hij beseft volgens de dokter wel dat hij verkeerd was. De verdediging vraagt de probatieopschorting. “Ik vind dat nooit een gepaste straf voor zedenfeiten”, reageerde de procureur. Naast de celstraf met probatieuitstel vraagt hij ook het contactverbod met de slachtoffers en wil hij niet dat beklaagde nog in de buurt van de school komt. Het vonnis volgt op 5 juni.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer