Vier slachtoffers van het oplichtersduo.
Birger Vandael Vier slachtoffers van het oplichtersduo.

Superoplichters aan banden gelegd: 30 maanden cel en één jaar enkelband

Een oplichterskoppel uit Lummen is door de rechtbank veroordeeld voor het plegen van minstens 38 feiten. De 36-jarige man krijgt bij verstek een celstraf van 30 maanden, de 30-jarige vrouw wordt één jaar onder elektronisch toezicht geplaatst.

De twee sloegen toe tussen april 2016 en december 2017 en hadden het vooral gemunt op mensen uit Herk-De-Stad, Hasselt en Lummen. Enerzijds boden de twee producten te koop aan op internet, maar die werden nooit geleverd. Het gaat over gps-toestellen en elektronica, een ‘Telenet Digicorder' en een fietsnavigatiesysteem van Garmin. Anderzijds vroegen ze documenten op van nietsvermoedende slachtoffers of deden ze alsof ze vastgoed wilden verhuren en vroegen ze identiteitsgegevens op, waarmee ze vervolgens leningen afsloten. Met een vervalste loonbrief wandelden ze vervolgens naar de onwetende kredietverleners in kwestie.

Psychopaat

De vrouw gaf toe dat ze betrokken is, maar gedwongen werd door de manipulaties, het fysiek geweld en de dreiging van haar echtgenoot. Het koppel woont wel nog steeds onder een dak. Dat vond de rechter vreemd.  “Ondanks het risico op een zware veroordeling, wonen jullie nog steeds samen?”, aldus de rechter. De vrouw bevestigde: “Maar ik ben bang, ik ging al eens bij hem weg. Het is echter moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.” Haar advocaat vroeg de vrijspraak. “Hij is een psychopaat en schakelde mijn cliënte in als een instrument. De bekentenissen fluisterde hij haar in.” De man zelf kwam niet opdagen in de rechtbank.

De procureur ging niet mee in de verklaring van de dame. “De houding van de beklaagde stoort me, plots beslist ze om het geweer van schouder te veranderen”, reageerde hij. Het geld ging ook naar schulden en uitgaven van beiden, dus haar getuigenis werd niet gevolgd. Naast haar enkelband moet ze ook een boete betalen van 208 euro.

Pyromaan

Ook de man - een Oost-Vlaming- heeft een speciale achtergrond. In juli en augustus 2002 pleegde de man al twee brandstichtingen in een café in Lokeren en een appartement in Sint-Niklaas. In november dat jaar sloeg hij toe bij het opvangtehuis Klemenswerk aan het Prinsenhof (Gent), waar hij opvang had gevonden. Volgens zijn vriendin had hij destijds een kussen in brand gestoken, dit vervolgens gedoofd, waarna het opnieuw in brand schoot. Het hele gebouw ging in rook op. Twee thuislozen kwamen om het leven en vijftien andere bewoners raakten gewond. Nu moet hij dus naar de cel en wacht hem een boete van 400 euro. 

Aan zeven burgerlijke partijen moet het koppel schadevergoedingen betalen van in totaal 3.595 euro. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer