De  OLV-Beuk uit Lummen maakt kans om Europese Boom van het jaar te worden
RV De OLV-Beuk uit Lummen maakt kans om Europese Boom van het jaar te worden

Wordt Onze-Lieve-Vrouwebeuk van Lummen
‘Europese Boom van het Jaar 2019 ?

De Onze-Lieve-Vrouwebeuk in Lummen was al ‘Boom van het jaar’, maar maakt nu kans om ‘Europese boom van het jaar’ te worden. Onze boom neemt het op tegen onder meer een Iep uit Spanje, een eik uit Turkije en een linde uit Kroatië. “Het is een boom met een lange geschiedenis, die teruggaat tot in de 17de eeuw”, zegt tree hunter Christophe Vanderlinden.

De rode beuk staat op een hoge terp in een beschermd parkbos achter de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Beukeboom in Lummen. “Begin 17de eeuw stond daar een oude beuk met in een holte een mariabeeldje dat vereerd werd”, vertelt Christophe Vanderlinden. “Toen het beeldje in 1641 op mysterieuze wijze verdween, werd de kapel gebouwd en de boom gekapt. Gelovigen namen stukjes van de boom mee als relikwie en uit het hout werden mariabeeldjes gesneden.” Later werd een nieuwe boom geplant op de plek waar het kapelletje stond. De stam heeft vandaag een omtrek van 4,5 meter. Aan de boom werden geregeld openluchtmissen en toneelvoorstelling gespeeld.

Tree Hunters

De boom van Lummen is in trek bij tree hunters. ‘Tree hunting’ bestaat al enkele eeuwen, maar verloopt de laatste decennia vlotter, dankzij de technische vooruitgang. Anno 2019 gaat het meestal over eerder kleine, vaak internationale groepen van bomenliefhebbers die er een uitdaging in zien om telkens nieuwe merkwaardige bomen te ontdekken/bezoeken, te fotograferen, te meten en te beschrijven. Zo zijn er op Facebook verschillende groepen tree hunters die foto’s posten telkens ze nieuwe vondsten gedaan hebben.

Zo zakte de vermaarde Britse tree hunter, Rob McBride deze week af naar Lummen. Hij was erg geïnteresseerd in de boom omwille van diens opvallend blootliggend wortelstelsel, iets wat hij nooit eerder gezien heeft. Omwille van de wedstrijd ‘European Tree of the Year 2019’ is Rob McBride mee op bomenjacht. De man helpt mee om, in dit geval, de zopas herontdekte OVL-Beuk mee op de Europese kaart te zetten.

Stemmen kan nog t.e.m. 28 februari via de website www.treeoftheyear.org, eenmaal per geldig e-mailadres.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer