2 Het team achter de publicaties van Paul Baekeland.
Lieke D'hondt Het team achter de publicaties van Paul Baekeland.

Auteur Paul Baekeland neemt afscheid met eerste poëziebundel: “Mijn dochters vonden de gedichten te mooi om in een lade te laten liggen”

De 83-jarige auteur Paul Baekeland uit Schorisse legt zijn pen definitief neer. Naast zijn laatste roman ‘De Speelman’ heeft hij een verrassing in petto: hij brengt ook een poëziebundel uit met nooit eerder uitgegeven gedichten. “Mijn twee dochters vonden ze te mooi om in een lade te laten liggen.”

Twaalf romans en één poëziebundel. Dat is wat Paul Baekeland in zijn carrière als auteur bij elkaar heeft geschreven. Nu legt hij zijn pen definitief neer. “Met pijn in het hart neem ik afscheid van het vak. De tijd die me nog rest, zal ik met mijn gezin doorbrengen”, vertelt hij. 

Muziekbos en stort

In ‘De Speelman’ neemt Baekeland zijn lezers mee naar de Vlaamse Ardennen, de plaats waar hij is opgegroeid. “De aanleiding voor deze roman waren de plannen van het Agentschap voor Natuur en Bos om het bos in één van onze mooiste heuvels kaal te kappen en er heide te laten groeien. De ontgoocheling om wat uitgerekend de groene vrienden bezielde, is bijzonder groot. In dezelfde buurt ligt namelijk ook al jarenlang een verdachte stortplaats lelijk te zijn.” De aandachtige lezer herkent dus duidelijk het Muziekbos en het stort in Louise-Marie in het laatste verhaal van Baekeland.

2 Paul Baekeland met zijn twee laatste publicaties: 'De Speelman' en 'Er viel een dichter uit mijn boom'.
Lieke D'hondt Paul Baekeland met zijn twee laatste publicaties: 'De Speelman' en 'Er viel een dichter uit mijn boom'.

Blootgeven

Onder impuls van zijn dochters Greet en Gudrun publiceert de auteur naast een roman nu ook een poëziebundel, de eerste voor Baekeland. “We vonden heel wat gedichten terug en die waren te mooi om in een lade te laten liggen”, vertelt Greet. “We besloten om ze ook te laten bundelen en zo is ‘Er viel een dichter uit mijn boom’ ontstaan.” De publicatie bevat illustraties van Marijke Walgraeve, kunstenares en schoonzus van dochter Gudrun. “Ik heb het altijd moeilijker gevonden om met mijn poëzie naar buiten te komen”, geeft Baekeland toe. “In mijn poëzie geef ik mezelf bloot. Dankzij mijn twee mooie dochters komt de bundel er nu toch.”

Boekvoorstelling

Paul Baekeland stelt ‘De Speelman’ en ‘Er viel een dichter uit mijn boom’ voor in de Christen Volksbond in Ronse. “Ik eindig mijn carrière zoals ik die destijds begonnen ben: dicht bij mijn lezers, met ruimte voor een goede babbel en duiding bij mijn uitgaven”, zegt Baekeland. Dat gebeurt op 31 mei om 19.30 uur. Donaat Deriemaeker en Gaby Verzele zullen de roman en de poëziebundel inleiden, Jona Capelle staat in voor de muzikale omkadering. De boeken zullen op 31 mei ook te koop zijn in de Volksbond. Daarna is er op 2 juni tussen 10 en 12 uur een koopzondag op dezelfde locatie. De boeken zijn ook verkrijgbaar bij Drukkerij Deriemaeker in Nukerke, boekhandel Beatrijs in Oudenaarde of op bestelling bij despeelman2019@gmail.com.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer