3 Hilde Speleers van Hof Ter Kammen is blij met de maatregelen, maar wil duidelijkere communicatie.
Lieke D'hondt Hilde Speleers van Hof Ter Kammen is blij met de maatregelen, maar wil duidelijkere communicatie.

Bewoners blij met maatregelen tegen overstromingen, maar nog steeds bezorgd: “We willen beter op de hoogte gehouden worden”

De aangekondigde aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) aan de Pauwelsbeek in Maarkedal is een goede zaak, vinden de slachtoffers van de overstromingen in 2010. Toch vinden ze dat er een duidelijkere communicatie moet komen. “We weten niet meer bij wie we moeten aankloppen.”

De bewoners van de Lammekensstraat en de Schapendries in Leupegem hopen dat ze het nooit meer moeten meemaken: in november 2010 viel er zo veel regen dat de beken in de buurt uit hun oevers traden en het water hun huizen binnenstroomde. Bij Ann Parmentier stond er 90 centimeter water in de woonkamer, bij Hilde Speleers stroomde de kelder helemaal vol en raakte de vakantiewoning Hof Ter Kammen beschadigd. 

“Na de vorige overstromingen hebben we nog acht keer alle meubels naar boven verhuisd als er slecht weer was aangekondigd”, vertelt Ann. “Ondertussen zijn we daar wel mee gestopt. Er is een muur gebouwd achter onze woning om het water tegen te houden. Die lijkt wel te helpen en dus ben ik nu geruster dan vroeger. Dat er nu een gecontroleerd overstromingsgebied bij komt in Maarkedal, kan alleen maar helpen.” 

Het GOG zal in Maarkedal 82.000 kubieke meter water kunnen opvangen en moet zo Maarkedal, maar ook Leupegem beschermen tegen overstromingen. 

3 Archiefbeeld - Het overstromingsgebied kan 82.000 kubieke meter water opvangen en moet zo overstromingen tegengaan.
Foto Ronny De Coster Archiefbeeld - Het overstromingsgebied kan 82.000 kubieke meter water opvangen en moet zo overstromingen tegengaan.

Verkaveling?

In de Schapendries liggen de zandzakjes wel nog klaar voor eventuele overstromingen. In 2010 hielpen de buren elkaar om zelf zandzakjes te vullen en uit te delen. “We hebben toen zo lang mogelijk geprobeerd het water tegen te houden, maar eens het langs alle kieren binnen begint te lopen, is het niet meer tegen te houden”, zegt Hilde. “Er zijn ondertussen veel inspanningen gedaan en er zijn enkele vergaderingen geweest met hele mooie voorstellen, maar ondanks veel beloftes worden we verder niet op de hoogte gehouden. Er ligt hier bijvoorbeeld nog verkavelingsgrond die een bestemmingswijziging zou krijgen, maar we horen daar niets meer over. We worden helemaal in het ongewisse gelaten en we weten niet meer bij wie we meer uitleg kunnen vragen. Het brengt ook moeilijkheden met zich mee voor buurtbewoners die hun huis willen verkopen: potentiële kopers komen hier soms vragen welke huizen onder water hebben gestaan en welke niet. Het brengt allemaal extra onzekerheden met zich mee. We vragen ons af of het hier nog zou overstromen als het nog eens zo hard zou regenen als in 2010. Wij hebben alvast de indruk dat het in onze buurt nog niet helemaal opgelost is.”

3 Archiefbeeld - Christian De Clercq van Hof Ter Kammen in Leupegem bedacht een systeem in 2010 om zandzakjes te vullen.
Ronny De Coster Archiefbeeld - Christian De Clercq van Hof Ter Kammen in Leupegem bedacht een systeem in 2010 om zandzakjes te vullen.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Willy Dhondt

    Een overstromingsgebied van 82.000 kubieke meter, is dat wel juist ? Dat zijn 8 hectaren waar het water één meter hoog staat, ik geloof er niet veel van.

Lees meer