Linda De Vos en Jean-Marie Potteau hopen op een goede oplossing voor de Eikenberg.
Lieke D'hondt Linda De Vos en Jean-Marie Potteau hopen op een goede oplossing voor de Eikenberg.

Bewoners Eikenberg leven op hoop: “Eindelijk herstellingswerken in zicht, hopelijk geen amateurisme deze keer”

De Vlaamse overheid zet 1.331.099,88 euro op kant om de beschermde kasseiwegen Mariaborrestraat, Steenbeekdries, Stationsberg en Eikenberg in Maarkedal te restaureren. In die laatste straat reageren de bewoners alvast enthousiast. “Al jaren is hier een oplossing nodig, hopelijk verprutsen ze het nu niet.”

Jean-Marie Potteau en Linda De Vos wonen al meer dan veertig jaar aan de voet van de Eikenberg. Een mooie plaats om te wonen, maar ze hebben er ook al afgezien. “We hebben hier al veel problemen gehad, vooral omdat de weg in het verleden op een amateuristische wijze is hersteld”, zegt Jean-Marie. “De weg ligt nu veel hoger dan vroeger, waardoor het regenwater onze huizen binnenloopt. Er zijn naast de kasseien lagen asfalt aangebracht, maar die zijn te dik en er is geen goot om het regenwater naar de riool te leiden, laat staan dat er voldoende roosters zijn om het water weg te krijgen.” Het resultaat bij regenweer is een stroom van water en modder naast de weg. “Daardoor ligt het hier ook altijd vuil”, vult Linda aan. “Ze leggen wel steentjes naast de weg, maar dat is geen oplossing. Onze schoenen zijn altijd vuil.”

Totaaloplossing

Jean-Marie en Linda zijn wel opgetogen met het nieuws dat er nu een oplossing in zicht is voor de Eikenberg. “We hopen dat er deze keer een goede uitvoering komt. Liefst met kasseien tot tegen de huizen en voldoende mogelijkheden om het water correct af te voeren. Het zou ideaal zijn als de bewoners voor de start van de werken eens gecontacteerd worden door de gemeente. Wij wonen hier tenslotte en weten wat de bekommernissen zijn”, vertelt Jean-Marie. Hij doelt dan niet enkel op de waterproblematiek, maar ook op de verkeersveiligheid. “Er geldt een tonnagebeperking op de Eikenberg, maar we merken dat veel vrachtwagenchauffeurs dat hun laars aan lappen. We voelen er ons huis zelfs door trillen. Bovendien rijden de meeste wagens hier sneller dan de toegelaten vijftig kilometer per uur, misschien kan de gemeente bij de heraanleg daar meteen ook iets aan doen.” Linda denkt ook aan de vele wielertoeristen. “Zij rijden nu vaak op de stroken asfalt in plaats van de kasseien. Velen denken dat dat een soort fietspad is, waardoor ze soms aan de verkeerde kant van de weg rijden. Dat is levensgevaarlijk, want autobestuurders kunnen hen daardoor te laat opmerken met mogelijk zware ongelukken tot gevolg. Wie de Eikenberg op wil rijden, moet op de kasseien rijden. Dat is tenslotte de echte berg. Ik hoop dat na de heraanleg de situatie hier voor iedereen veiliger zal zijn.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer