In de weide achter zijn tuin heeft Joris Nachtergaele plaats voor ruim duizend bomen.
Lieke D'hondt In de weide achter zijn tuin heeft Joris Nachtergaele plaats voor ruim duizend bomen.

Eén nieuwe boom voor elke stem achter zijn naam: Joris Nachtergaele lanceert verkiezingsstunt

Burgemeester van Maarkedal Joris Nachtergaele (N-VA) zet zijn kandidatuur als eerste opvolger voor het Vlaams parlement extra kracht bij met een verkiezingsstunt: voor elke stem die hij krijgt, plant hij één boom in Maarkedal. 

“Het klimaatverhaal is te belangrijk om over te laten aan diegenen die ons met belerend vingertje laten geloven dat het eind van de wereld nabij is tenzij we stoppen met vliegen, rijden of vlees eten”, legt Joris Nachtergaele uit. “Ik hou van de vrijheid die mijn wagen me geeft, ik wil de wereld zien en ik ben niet van plan mijn vlees te vervangen door tofu of quinoa. Ik geloof wel dat we de uitdaging aankunnen zonder erop achteruit te gaan. Samen met onze ondernemers, onze landbouwers en iedereen die vooruit wil.” Dus wil Nachtergaele zelf zijn steentje bijdragen aan het klimaatverhaal. Naast de verbintenis als burgemeester van Maarkedal om zijn gemeente 40 procent minder CO₂ te laten uitstoten tegen 2030 en het voornemen van N-VA om de komende jaren 10.000 hectare nieuw bos te creëren in Vlaanderen, belooft Nachtergaele ook zelf concrete stappen te ondernemen. “Voor elke stem die ik op 26 mei haal, plant ik een boom. Ik zal beginnen in de weide achter mijn tuin. Daar kan ik iets meer dan duizend bomen kwijt. Voor de andere bomen zal ik op zoek moeten naar een andere locatie. Misschien koop ik wel een stuk grond aan dat ik in een bos verander, het liefst ergens hier in Maarkedal. Hoe groot het bos wordt, bepalen de kiezers. Zij bepalen dus ook hoe diep ik in mijn zak moet tasten om deze belofte waar te maken, want één boom kost me één euro.”

Sociale media 

Het zou wel eens een groot bos kunnen worden, want Nachtergaele haalde bij de verkiezingen in 2014 11.489 stemmen. Dit jaar is hij eerste opvolger voor het Vlaams Parlement, een positie die meestal minder stemmen oplevert omdat ze minder zichtbaar is. “7.000 stemmen is een realistisch doel”, zegt Nachtergaele. “Dat betekent ook 7.000 euro kosten voor mij. Maar laat het duidelijk zijn: ik voer mijn voornemen sowieso uit. Of ik nu één stem haal of 100.000.” Bij de actie van Joris Nachtergaele hoort ook een campagnefilmpje. Dat is ondertussen al meer dan honderd keer gedeeld bekeken door duizenden Facebookgebruikers. “Ik ben geschrokken hoe snel het filmpje rondgaat op Facebook. Velen verklaren me ook gek, want het gaat me een stevige cent kosten”, zegt Nachtergaele. Hij benadrukt wel dat de stunt er niet op gericht is om hem te verzekeren van een plekje in het parlement. “Met mijn actie wil ik de kiezers warm maken om voor N-VA te stemmen, maar ik doe het niet om zelf verkozen te geraken. Als opvolger maakt het namelijk niet uit hoeveel stemmen ik haal. Ik kan pas in het parlement belanden als één van de verkozenen zijn of haar mandaat niet kan uitvoeren.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer