Joris Nachtergaele (N-VA) zal zijn verkiezingsbelofte nakomen en gaat een kleine 8.000 bomen planten.
Lieke D'hondt Joris Nachtergaele (N-VA) zal zijn verkiezingsbelofte nakomen en gaat een kleine 8.000 bomen planten.

Joris Nachtergaele zal verkiezingsbelofte nakomen en plant 7.958 bomen, evenveel als hij voorkeurstemmen kreeg

De Maarkedalse burgemeester Joris Nachtergaele (N-VA) is wellicht de enige kandidaat die bij de verkiezingen op veel stemmen hoopte, maar dan ook weer niet te veel. Hij deed namelijk de belofte om voor elke stem die hij zou krijgen een boom te planten. Maar dat kost ook geld: 1 euro per boom. Het zijn er 7.958 geworden.

“Ik ben bijzonder fier op het resultaat dat N-VA hier in Maarkedal haalt. We gaan er voor het Vlaams parlement met 7,3 procent op vooruit, terwijl we in heel wat steden en gemeenten in Vlaanderen stemmen hebben verloren. Ook zelf heb ik meer stemmen gehaald dan ik had verwacht. Ik had gerekend op 5.000, maar het zijn er een kleine 8.000 geworden.” 

De populaire burgemeester zal dus diep in de buidel mogen tasten om een bos aan te planten. “Voor mijn portemonnee zal het iets minder aangenaam zijn, maar ik ga mijn belofte zeker uitvoeren. In de weide achter mijn tuin kan ik duizend tot 1.500 bomen kwijt, maar ik zal nog een drietal hectare nodig hebben voor de andere bomen.” 

Najaar

Waar die precies zullen komen, weet Nachtergaele nog niet, één van de mogelijkheden is dat hij een stuk grond aankoopt. “Ik heb al een paar ideeën in mijn hoofd in en rond Maarkedal, maar die moeten we eerst nog verder bespreken. Ik denk wel dat we tijdens het eerste plantseizoen in het najaar al zullen kunnen beginnen met planten.”

Minder CO₂

Met zijn verkiezingsstunt wil Nachtergaele aantonen dat het klimaat ook nauw aan het hart ligt van N-VA. Volgens hem is het klimaatverhaal te belangrijk om over te laten aan partijen en personen die te belerend zijn en de bevolking aanmanen om te stoppen met vliegen, rijden of vlees eten. “Ik hou van de vrijheid die mijn wagen me geeft, ik wil de wereld zien en ik ben niet van plan mijn vlees te vervangen door tofu of quinoa”, zei hij daar eerder al over. De extra bomen zullen ook voor de gemeente Maarkedal een troef zijn. Het gemeentebestuur heeft namelijk het burgemeestersconvenant ondertekend dat ernaar streeft om tegen 2030 veertig procent minder CO₂ uit te stoten. De aanplant van zo’n achtduizend bomen zal die uitstoot mee compenseren. 

Nachtergaele stond bij de Vlaamse verkiezingen op de eerste opvolgersplaats. Hij is dus niet verkozen, maar kan wel een zitje in het Vlaams parlement krijgen als een verkozen lid van zijn partij zijn of haar mandaat niet kan uitvoeren. 

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • peter de waele

    hopelijk zijn er bomen bij die stuifmeel dragen die tengoede zijn aan de honingbijen. groeten peter -Mater

  • Vaneylen Pierre

    Fijn dat hij zijn belofte houd. Ik hoop dat er niet al te veel boeren daarvoor grond moeten inleveren

Lees meer