2 De linde mag dan wel omgevallen zijn, dankzij de Verbeke Foundation krijgt de boom toch een tweede leven.
Lieke D'hondt De linde mag dan wel omgevallen zijn, dankzij de Verbeke Foundation krijgt de boom toch een tweede leven.

Linde krijgt tweede leven als kunstwerk

De eeuwenoude etageboom in Nukerke (Maarkedal) die de storm van zaterdag niet heeft overleefd, krijgt een tweede leven bij de Verbeke Foundation in Kemzeke. Het omgevallen deel van de boom wordt een kunstwerk, uit de overgebleven stam hoopt de gemeente een nieuwe boom te kunnen laten groeien.

De linde op de kruising tussen een aantal voetwegen in Nukerke was niet zomaar een boom. Het was een etageboom die op een bijzondere wijze gesnoeid was zodat er als het ware verdiepingen waren tussen de stam en de kruin. Een zeldzaam fenomeen in Vlaanderen, waardoor de 200 jaar oude linde als beschermd monument bestempeld werd. De Hollandse linde bleek evenwel niet beschermd tegen de hevige wind van afgelopen zaterdag. Om de boom toch niet verloren te laten gaan, zal de Verbeke Foundation zich erover ontfermen. De Nukerkenaars zullen hun geliefde boom met andere woorden later nog kunnen bezichtigen als kunstwerk in het museum.

2 De linde voor de storm.
Onroerend Erfgoed De linde voor de storm.

Nieuwe boom

Ook op de plaats waar de boom stond, heeft de gemeente plannen. Dat was twee eeuwen lang een ontmoetingsplaats voor de inwoners van Nukerke en dat wil Maarkedal zo houden. Daarom zal een boomdeskundige helpen om met nieuwe scheuten van de overgebleven stam een nieuwe linde te laten groeien.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer