Dit beeld zou verleden tijd moeten zijn: voortaan geen papieren bundels meer in de gemeenteraad van Maarkedal, wel een digitaal alternatief.
Lieke D'hondt Dit beeld zou verleden tijd moeten zijn: voortaan geen papieren bundels meer in de gemeenteraad van Maarkedal, wel een digitaal alternatief.

Weg met papieren bundels, haal de laptops en tablets maar boven: gemeenteraad van Maarkedal gaat digitaal

De gemeenteraad van Maarkedal maakt komaf met de dikke pakken papier en ellenlange pagina’s aan rekeningen en budgetten. De vergaderingen gaan dankzij een nieuwe software helemaal digitaal, gemeenteraadsleden kunnen een tablet of laptop meebrengen naar de vergaderingen. 

De software maakt het voor het schepencollege en de gemeenteraadsleden mogelijk om van thuis uit onder meer de agenda van de gemeenteraad en alle achtergrondinformatie te raadplegen. “Het is een belangrijke stap in het verminderen van een enorme hoeveelheid papier die we jaarlijks verbruiken in de gemeente”, zegt gemeenteraadsvoorzitter Steve De Boever (N-VA). “We willen zelf ons steentje bijdragen aan het klimaat door minder papier te gebruiken. We werken ecologischer en sparen een hoop voorbereidend werk uit voor het secretariaat. Geen dikke papierbundels met honderden pagina’s rekeningen en budgetten meer, voortaan is alles digitaal vlot raadpleegbaar.”

Nieuwe manier van werken 

Het papierloos vergaderen moet het ook voor de gemeenteraadsleden makkelijker maken om hun dossiers op te volgen. Zo kunnen ze de dossiers thuis raadplegen en hoeven ze geen afspraak meer te maken in het gemeentehuis. Raadsleden kunnen hun opmerkingen ook digitaal delen met de eigen partijraadsleden en ze kunnen alle gewenste informatie live opvragen tijdens de gemeenteraad en meteen inzetten in het debat.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer