3 Een simulatiebeeld toont hoe Het Marca eruit zal gaan zien.
Marc De Venter Een simulatiebeeld toont hoe Het Marca eruit zal gaan zien.

Werken aan Marca starten volgende week

GEMEENTE PLANT BAR IN TOREN, PODIUM EN NIEUWE VLOER IN HERBESTEMDE KERK

De gemeente Maarkedal start nog dit voorjaar met infrastructuurwerken in het gemeenschapscentrum Het Marca, in de vroegere Maarkse Sint-Eligiuskerk. "De werken in een latere fase zijn afhankelijk van de politieke ambitie", zegt schepen van Cultuur, Isabel Van Quickelberghe.

Het Marca sluit vanaf 6 maart voor een aantal maanden de deuren. In de eerste fase wordt het bestaande kerkgebouw aangepakt. "Die werken zijn broodnodige aanpassingen voor het optimaliseren van de werking van ons gemeenschapscentrum", vervolgt schepen Van Quickelberghe. "In de loop van de maand april zal de aannemer zijn aangesteld en kan begonnen worden met de brandveiligheid, het plaatsen van de vloer, het vernieuwen van de verwarming en de ventilatie, het plaatsen van nieuw sanitair, de plaatsing van een podium en het inrichten van een bar. Na de afwerking van de eerste fase beschikken we dan al over een ruim centrum voor het socio-cultureel verenigingsleven. "De bar zal worden ingericht op het gelijkvloers van de eeuwenoude toren. "Daar staat nu nog de verwarmingsinstallatie, maar die wordt verplaatst. Daar kunnen we dan ook een pracht van een bar in onder brengen, waar de mensen na een voorstelling nog van een natje en een droogje zullen kunnen genieten."

3 Links van de ingang van de kerk wordt een foyer voorzien.
Marc De Venter Links van de ingang van de kerk wordt een foyer voorzien.

Foyer

Toch is er nog werk aan de winkel voor de volwaardige uitbouw van Het Marca. "Natuurlijk volgen er nog werken", vervolgt Isabel Van Quickelberghe. "De werken in een latere fase zijn afhankelijk van de politieke ambitie en coalitie en natuurlijk de financiële middelen die we dan hebben. Zo moet er ook een foyer komen bij de nieuwe ingang van het Marca, die links van de ingang van de kerk ligt. De foyer zal ook kunnen gebruikt worden als wachtruimte bij voorstellingen, vooraleer er in het Marca binnen kan worden gegaan."


De gemeentelijke adviesraden kregen ondertussen ook al tekst en uitleg bij het masterplan voor Het Marca. "En als alles meezit, zullen er binnenkort weer activiteiten kunnen plaatsvinden", rondt schepen Van Quickelberghe af. "De gemeente laat ondertussen ook duidelijk zien dat er voor een vroeger kerkgebouw perfect een nieuwe bestemming kan worden gegeven."

3 Eind 2013 werd de Sint-Eligiuskerk ontwijd.
Ronny De Coster Eind 2013 werd de Sint-Eligiuskerk ontwijd.

Lees meer