6 Er passeerden heel wat mensen uit Eisden-Dorp die een laatste groet kwamen brengen.
Benoit De Freine Er passeerden heel wat mensen uit Eisden-Dorp die een laatste groet kwamen brengen.

Koffietafel voor gekapte eiken: “En nu zorgen dat de andere bomen blijven staan”

Een twintigtal mensen nam vrijdagnamiddag afscheid van ‘Jef den Eik’. Frank Resseler organiseerde een koffietafel, want hij betreurt het kappen van vier bijzonder oude eiken voor een verkaveling van tien huizen. “Op het perceel erlangs staan nog oude bomen waar we voor vechten", klinkt het.

Gebakjes, koffie, een rouwregister en wat zachte muziek op de achtergrond. De openlucht koffietafel aan de Vredestraat in Eisden-Dorp raakte vrijdagmiddag de emoties van heel wat inwoners. “Exact 118 jaar moeten de bomen geweest zijn, dat zie je aan de jaarringen", zegt bioloog Frank Resseler die zelf vlakbij woont. “Nu zijn ze gekapt en liggen ze hier. We zijn voor alle duidelijk niet tegen een verkaveling, maar het lokale beleid is duidelijk vastgeroest in oude denkwijzes."

6 Frank Resseler is de kartrekker in het verhaal.
Benoit De Freine Frank Resseler is de kartrekker in het verhaal.

Agentschap Natuur en Bos oordeelde volgens de gemeente dat de bomen daar geen ‘meerwaarde’ meer boden. Het gaat ook om woongebied. “De bomen stonden helaas op de verkeerde plaats. Als tegemoetkoming moet de grondeigenaar 18.000 euro betalen dat in een fonds terecht komt waarmee nieuwe bomen worden geplant in ons land. En in de tuin van élke woning die op dat stuk grond wordt gebouwd, moet verplicht een boom geplant worden.”

Het idee van een verkaveling is zo gedateerd. Hier konden moderne appartementen staan tussen de oeroude bomen

Buurtbewoner Frederik Bussels

Critici vinden het logisch dat je bouwgrond en woongebied bebouwt, en dat bomen kappen daar nu eenmaal bij hoort. “Natuurlijk kan je hier huizen bouwen, maar de denkwijze van deze verkaveling is zo gedateerd”, vindt Frederik Bussels die ook vlakbij woont. “Als de drie eiken pal in het midden stonden, had je bijvoorbeeld appartementen kunnen bouwen rond die bomen. Kleine woontorens in combinatie met waardevolle natuur. Dat zijn allemaal haalbare dingen, maar je moet durven verder kijken dan 'hoe we altijd al bouwden’.”

6 Koffietafel voor gekapte bomen.
Benoit De Freine Koffietafel voor gekapte bomen.

Broertje van de eik

Uit politieke hoek horen we dat mensen vaak nog niet klaar zijn voor dergelijke ideeën. “Maar wanneer dan wel? Als elke oude boom op een stuk grond is gekapt? Dan is het vaak te laat", vindt Resseler nog.

Op het perceel naast de gekapte grond staan nog enkele monumentale bomen. Een beuk, een lindeboom en het broertje van ‘Jef den Eik.’ “Die staat er gelukkig nog, en we gaan er alles aan doen om die te bewaren. Een kolos van 120 jaar creëert zuurstof voor 80 inwoners van Eisden-Dorp. Ze staat mooi aan de rand van het perceel, dus als hier ooit gebouwd wordt, zou ik niet weten waarom ook deze gekapt moet worden.”

6 Op het perceel ernaast staat nog een zomereik. De bomen kunnen 1.000 jaar oud worden.
Benoit De Freine Op het perceel ernaast staat nog een zomereik. De bomen kunnen 1.000 jaar oud worden.
6 Het perceel grenst aan de Kerkhofstraat en Vredestraat.
Benoit De Freine Het perceel grenst aan de Kerkhofstraat en Vredestraat.
6 Koffietafel voor gekapte bomen.
Benoit De Freine Koffietafel voor gekapte bomen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer