Themabeeld
Koen Moreau Themabeeld

Twintiger pleegt diefstal en rijdt in op agenten: 15 maanden cel

Een 21-jarige Nederlander pleegde op 19 januari samen met enkele kompanen een diefstal in een woning in Maasmechelen. De dochter des huizes was op dat ogenblik alleen thuis. Toen twee agenten de twintiger, die met zijn voertuig op de uitkijk stond, wilden arresteren, reed de jongeman in volle vaart op hen in. Tijdens zijn vlucht probeerde hij ook herhaaldelijk een tweede politievoertuig te rammen. Hij werd veroordeeld tot 15 maanden cel.

De dochter hoorde op 19 januari hoe inbrekers haar woning in Maasmechelen binnendrongen. Ze sloot zich op in de badkamer en belde in paniek naar de politie. Twee agenten van de politiezone Lanaken-Maasmechelen gaven onmiddellijk gevolg aan de noodoproep. Toen ze aan de woning arriveerden, merkten ze een verdacht voertuig op. De bestuurder van de zwarte Volkswagen Golf, een 21-jarige Nederlander uit Gouda, merkte de agenten op en reed met zijn voertuig in volle vaart op de verbalisanten in.

Ik heb mijn dienstwapen getrokken en geschoten op het voertuig. Dat doe je niet zomaar

Agent waar de twintiger met zijn voertuig op inreed

“Dat is een gevoel dat je niemand toewenst”, getuigde een van de betrokken politie-inspecteurs voor de strafrechtbank in Tongeren. “De politiewereld is een harde wereld. Je weet op dat ogenblik ook niet wat er gaat gebeuren. Ik heb mijn dienstwapen getrokken en een aantal keer geschoten op het voertuig. Dat is niet iets wat je zomaar doet.”

Intentie om te doden

Luk Delbrouck, de advocaat van de inspecteur, benadrukte dat zijn cliënt de dood in de ogen keek toen de twintiger met volle vaart op hem in wilde rijden om aan zijn arrestatie te ontkomen. “Het is duidelijk dat het de intentie was van de bestuurder om hem toe doden of te verwonden, want hij heeft niets ontzien om zijn vlucht te verzekeren.” Beide agenten waren tijdelijk werkonbekwaam.

Na een wilde achtervolging van 60 kilometer, waarbij de bestuurder ook een tweede politievoertuig herhaaldelijk probeerde te rammen, kon de twintiger ingerekend worden in het Nederlandse Roermond. Zijn kompanen konden niet geïdentificeerd worden.

Schadevergoeding

Aan twee agenten moet Y. een morele schadevergoeding van 500 euro betalen. De schadevergoeding voor de agenten waar hij op inreed, wordt op een latere datum bepaald.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan De Metsenaere

    Ze vragen zich dan af waarom er geen respect meer is voor de politie... 15 maanden waarschijnlijk voorwaardelijk vrouw justitia doe die blinddoek af aub!!!

  • luc verriest

    15 maanden cel???? Die agenten zullen zich ook erg geapprecieerd voelen door deze rechter!

Lees meer