2 Om 3.30 uur begon een aannemer beton te storten op een werf in de Constant Hansoulstraat in Machelen. Hij maakte daarmee zowat heel de buurt wakker.
Baert Marc Om 3.30 uur begon een aannemer beton te storten op een werf in de Constant Hansoulstraat in Machelen. Hij maakte daarmee zowat heel de buurt wakker.

Aannemer begint om 3.30 uur doodleuk beton te storten: “Onbegrijpelijk”, reageert de buurt

Gemeente tikt aannemer die ’s nachts werken in C. Hansoulstraat uitvoerde op vingers

De bewoners van de Constant Hansoulstraat in Machelen hebben er een slapeloze nacht op zitten. Een aannemer schudde de hele omgeving wakker toen hij om 3.30 uur beton begon te storten op een werf. Volgens de gemeente vroeg de aannemer geen afwijkende vergunning aan, waardoor hij in overtreding was. “Als dit nog gebeurt, dan zal er zeker tegen opgetreden worden”, klinkt het.

Draaiende betonmolens, af- en aanrijdende vrachtwagens en geroep en getier van arbeiders: de bewoners van de Constant Hansoulstraat in Machelen hebben in de nacht van maandag op dinsdag amper een oog dichtgedaan door de bedrijvigheid op een werf waar appartementen gebouwd worden. “Om 3.30 uur schoot ik plots wakker door heel wat lawaai”, zegt Sarah Deprins, die net naast de werf woont. “Ook onze kinderen – eentje van 8 maanden en eentje van 7 jaar oud – waren meteen wakker. Aanvankelijk dachten we dat het om een levering van bouwmateriaal ging, aangezien dat enkele weken geleden ook al het geval was. Toen was de lawaaihinder na een halfuur opgelost, maar nu bleef het maar duren. Daarom gingen we zelf een kijkje nemen en zagen we dat de aannemer beton aan het storten was. De buurt werd op voorhand niet verwittigd. Onbegrijpelijk. Bovendien liet de aannemer weten dat hij ook de komende nachten beton zal storten.”

2 In de Constant Hansoulstraat worden appartementen gebouwd.
Baert Marc In de Constant Hansoulstraat worden appartementen gebouwd.

Geen oog dichtgedaan

Ook voor Christiane Deroover, wiens tuin grenst aan de bouwwerf, was het een helse nacht. “Sinds 3.30 uur heb ik geen oog meer dichtgedaan. Dat ze op een werf om 6 uur beginnen, oké. Maar de hele buurt midden in de nacht wakker schudden, dat doe je toch niet? Straks werken ze hier dag en nacht. Ik overweeg samen met enkele buren naar de gemeente te stappen, want als niemand reageert, dan zullen we dit soort toestanden nog vaker meemaken.”

Politie verwittigd

Enkele buren verwittigden ondertussen ook de politie. “Maar daar liet men ons weten dat de aannemer van de gemeente een afwijkende vergunning voor de werken gekregen had”, aldus nog Sarah Deprins. “Waarom werden wij als buurtbewoners hier dan niet van op de hoogte gebracht?”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Steve Claeys (N-VA) weerlegt echter dat de gemeente een vergunning afleverde. “Simpelweg omdat de aannemer geen afwijkende vergunning aanvroeg”, laat de schepen weten. “We waren zelf dus ook niet op de hoogte van die nachtelijke werkzaamheden. Dat de aannemer dit zonder enige vergunning doet, kan uiteraard niet. We hebben de politie dan ook ter plaatse gestuurd. De zaakvoerder kreeg een aanmaning, maar hij beloofde dat het slechts eenmalige nachtelijke werken waren. Woensdagochtend zal de politie voor alle zekerheid een agent ter plaatse sturen om na te gaan of alles reglementair verloopt. Lapt de aannemer de regels opnieuw aan zijn laars, dan zullen we verdere stappen ondernemen.”

89 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Glenn Van Damme

    velen beseffen ook niet echt dat je na het beton gieten ook nog moet polieren en dat dit veel meer lawaai maakt dan beton gieten zelf. hoe vroeger ze beginnen hoe vroeger ze gedaan hebben met dit weer. of hebben ze liever dat ze s'nachts polieren. veel mensen zien het mooiste van beton gieten... maar als sommige zelf in de betonsector zouden zitten dan zouden ze mss wat meer begrip hebben. het enige wat de aannemer moest doen is iedereen verwittigen.

  • Yerno Vandeleest

    Je mag beginnen met werken om 6uur en niet 7uur

Lees meer