2 Eline Movaert van schoonheidssalon Me-Time is de parkeerproblemen beu. De inrit naar de achtergelegen parking wordt vaak geblokkeerd door geparkeerde wagens.
Shauny Verheulpen Eline Movaert van schoonheidssalon Me-Time is de parkeerproblemen beu. De inrit naar de achtergelegen parking wordt vaak geblokkeerd door geparkeerde wagens.

Parkeerproblematiek houdt gemeente in de ban: “Klanten klagen omdat ze geen plaats vinden”

De Machelse handelaars snakken naar een oplossing voor de parkeerproblematiek die het centrum van de gemeente in de ban houdt. “Nagenoeg alle klanten klagen omdat ze geen parkeerplaats vinden”, klinkt het haast in koor. De gemeente is ondertussen wel met de opmaak van een parkeerplan bezig. “Daarin houden we ook rekening met de wensen van de handelaars.”

“We hebben de laatste jaren zowat twintig procent minder omzet”, begint Sandra Berghmans van Dagbladhandel Sandra in de Kerklaan. “De oorzaak is het parkeerprobleem in het centrum van de gemeente. Je ziet de automobilisten hun wagen ’s morgensvroeg op het Dorpsplein parkeren en nadien zie je ze een hele dag niet. Daardoor is er voor de klanten van de handelaars rond het Dorpsplein geen plaats meer. Het gevolg? Ze gaan op zoek naar een andere dagbladhandel, waardoor ik mijn omzetcijfer zie dalen.”

Hetzelfde verhaal bij bakkerij Edelweiss op het Dorpsplein. Daar spreekt men van een verlies van zowat tien procent. “Als mensen geen parkeerplaats vinden, gaan ze gewoon naar een andere bakker voor hun brood”, zegt zaakvoerder Alex Lauryssens. “Voor ons heeft dit uiteraard grote financiële gevolgen.”

2 Het Dorpsplein in Machelen staat bijna voortdurend vol met wagens.
Baert Marc Het Dorpsplein in Machelen staat bijna voortdurend vol met wagens.

Eline Movaert van schoonheidssalon Me-Time in de Kerklaan ziet het aantal klanten voorlopig nog niet dalen, maar draagt eveneens de gevolgen van de parkeerproblemen. “Het is geen uitzondering meer dat klanten een kwartier te laat op hun afspraak zijn”, vertelt ze. “Ze moeten immers verschillende toertjes rijden alvorens ze een parkeerplaats vinden. Ik heb zelf ook twee parkeerplaatsen achter mijn zaak, maar de inrit wordt om de haverklap geblokkeerd door geparkeerde wagens. Een oplossing voor deze problematiek dringt zich dan ook op.”

Wensen handelaars

Het schepencollege van Machelen is ondertussen met de opmaak van een parkeerplan bezig, al zal dat pas in de loop van volgend jaar uitgerold worden. “Er zal met een blauwe zone en met bewonerskaarten gewerkt worden”, zegt mobiliteitsschepen Steve Claeys (N-VA). “Daarbij zullen we uiteraard ook rekening houden met de verzuchtingen van de handelaars. Zij lieten ons al meermaals verstaan dat ze de situatie beu zijn. Voor bepaalde zaken komen er mogelijk parkeerplaatsen waar slechts voor korte tijd geparkeerd mag worden. Op die manier weer je de langparkeerders.”

Parkeervakken Dorpsplein

Bij de handelaars zijn de meningen over de plannen van het gemeentebestuur verdeeld. “Zo’n blauwe zone als in Zaventem is een goed idee”, vindt bakker Alex Lauryssens. “Op die manier verdrijf je de langparkeerders. Daarnaast is het misschien goed om parkeervakken op het Dorpsplein te tekenen. Nu staat iedereen kriskras door elkaar, waardoor er veel plaats verloren gaat.”

“Of die blauwe zone effectief de oplossing zal zijn, is maar zeer de vraag”, betwijfelt Sandra Berghmans dan weer. “Misschien moeten er gewoon meer parkeerplaatsen gecreëerd worden. Door de komst van heel wat appartementen de voorbije jaren is er simpelweg te weinig plaats.”

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • lucette cardon

    Wat wilt ge op site Rampelberg zijn staanplaatsen, maar ze worden niet mee verkocht in de prijs van het appartement, wagen of geen wagen ge kunt het altijd verhuren, dan hebt ge zulke situaties, er wordt verplicht te bouwen met garages of staanplaatsen, maar ze worden afzonderlijk verkocht echt onzin, het zal er niet op beteren het wordt met de dag erger, parkeerautomaten zetten en dan is het opgelost.

  • birgit vanderest

    En daar waar ze renoveren doen ze het perfect! Parkeerplaatsen worden voor de garages aangeduid!

Lees meer