Vrederechter Gilbert Putteman zag ook nu weer een hele resem excuses de revue passeren bij de bemanning van de kiesbureaus.
Foto Baert Marc Vrederechter Gilbert Putteman zag ook nu weer een hele resem excuses de revue passeren bij de bemanning van de kiesbureaus.

Van “de koeien gaan kalveren” tot “we moeten naar de mis”: vrederechter hoort gekste excuses bij bemanning kiesbureaus

De zoektocht naar bijzitters en voorzitters voor de komende verkiezingen is merkelijk vlotter verlopen dan vorig jaar. In het kanton Vilvoorde zijn de 77 kies- en telbureaus zo goed als volzet. “We hebben enorm veel mensen opgeroepen én zijn zeer streng geweest”, meldt vrederecht Gilbert Putteman. Hij zag ook nu weer een resem ‘schitterende excuses’ de revue passeren.

Het is een steeds terugkerend fenomeen bij verkiezingen: de vaak stroef lopende bemanning van de kiesbureaus met bij- en voorzitters. Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar lieten de bureaus in het kanton Vilvoorde (Vilvoorde, Machelen, Zemst, Kampenhout) zich erg moeilijk vullen. “Nu loopt het allemaal veel vlotter”, stelt vrederechter Gilbert Putteman vast. “De kiesbureaus zijn zo goed als allemaal gevuld. Hier en daar hebben we zelfs al reserves.”

We zijn zeer streng: excuses worden niet meer aanvaard of het moet echt ernstig zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat mensen blij zijn dat ze hun burgerplicht moeten vervullen. Vaak is het toch met een lang gezicht

Gilbert Putteman

Putteman wijt het vlotte verloop deze keer aan twee factoren. “We zijn zeer streng: excuses worden niet meer aanvaard of het moet echt ernstig zijn. Er is ook de omzendbrief van de nieuwe Procureur des Konings Ine Van Wymersch waarin gezwaaid wordt met boetes, sancties en correctionele vervolging. Dat zal ook wel meespelen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat mensen blij zijn dat ze hun burgerplicht moeten vervullen. Vaak is het toch met een lang gezicht (lacht).”

Naar de kerk

Uiteraard zag Putteman ook weer de meest onwaarschijnlijke excuses de revue passeren. “Een nieuwe dit jaar is het ‘traditionele gezin’ dat op zondag nog naar de mis gaat. De kerken lopen blijkbaar weer vol (lacht).”

Verder duiken er ook een aantal ‘landbouwgerelateerde’ problemen op. “Twee boeren hebben mij gezegd dat hun koeien ‘op springen staan’ en dat ze erbij moeten kunnen zijn als ze gaan kalveren. Een andere vreest dan weer dat het hooi uitgerekend die dag gemaaid moet worden. Als hij dat niet zelf kan doen, moet hij loonwerkers inzetten en die kosten meer dan de 40 euro die hij als bijzitter verdient. Ze vragen er dan ook meteen bij aan wie ze de factuur mogen sturen.”

Iemand meldde mij dat hij last had van ‘een moeilijke rug’. Als ik voor hem ‘een liggend taakje’ had, zou hij wel kunnen helpen, meldde hij. Moet ik een fauteuil voorzien voor die man?!?

Gilbert Putteman

“Steeds weerkerende klassiekers zijn diegenen die met wiskundige zekerheid kunnen zeggen dat ze gaan bevallen de dag voor of van de verkiezingsdag. Iedereen is dus opeens hoogzwanger. We zien ook bij de stijging van de verkiezingskoorts een steeds weerkerende opstoot van jonge vrouwen die borstvoeding moeten geven. Daar zou ooit eens een wetenschappelijke studie rond moeten gemaakt worden (lacht). Iemand meldde mij ook dat hij last had van ‘een moeilijke rug’. Als ik voor hem ‘een liggend taakje’ had, zou hij wel kunnen helpen, meldde hij. Moet ik een fauteuil voorzien voor die man?!?”

Geen medelijden

Daarnaast zijn er de klassieke, vaak verdacht goedkope reizen. “Maar die zijn dan wel geboekt na hun oproeping. Ik heb ook iemand die bij een verhuisfirma werkt die gespecialiseerd is in verhuizen... op zondag. Dan komt ‘hun dienstverlening bij uitstek’ in het gedrang, vertellen ze mij. Ook een straffe: een bedrijfsleider die op zondag het werkschema opstelt voor de komende week en als hij dat niet kan doen, ‘komt de werking van het bedrijf in het gedrang’. ‘Ik ken geen Nederlands’, is uiteraard ook van de partij. Maar dat is geen probleem: die personen kunnen gewoon aan de ingang staan en de kiezers de weg wijzen. (lacht)

“Het spreekt voor zich dat zo goed als geen enkele van deze excuses zijn aanvaard”, besluit Putteman. 

40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Dirk Stinis

    Gewoon vrijwilligers vragen?

  • Yelene dekann

    Inderdaad koeien kalveren nu eenmaal en vooral nu,niet verwonderlijk dat een boer niet gemist kan worden op zijn boerderij,ik vind dit een zeer aannemelijk excuus,wie roept nu een boer op om te gaan zitten,die mensen verdrinken in het werk en daar wordt nooit over gerept,dat zijn de stille werkers van onze samenleving,misschien moeten de ministers eens een voorbeeld nemen aan deze HARDE werkers

Lees meer