3 Kay Dobbelaer en zijn partner Janice Laroy.
OSG Kay Dobbelaer en zijn partner Janice Laroy.

“Nu pas besef ik: het was op het nippertje”

Na twee weken: Kay Dobbelaer (24) uit Belzele draagt nog steeds gevolgen van legionellabesmetting

“Lezen dat er patiënten gestorven zijn: dat doet je toch nadenken.” Kay Dobbelaer (24) uit Belzele is nog steeds onder de indruk. Hij was een van de eerste patiënten met legionella en beseft, twee weken na zijn diagnose, dat hij geluk heeft gehad. Ondertussen lijkt de uitbraak nog steeds niet onder controle.

Twee weken geleden, op vrijdag, merkte Kay dat hij zichzelf niet was. “Op mijn werk voelde ik me slecht. Moe, vooral. Ik dacht dat het een opkomende griep was, of iets in die aard. Na mijn werkdag ben ik in bed gaan liggen.” En daar bleef Kay, twee dagen lang. “Het was mijn vriendin die me uiteindelijk overtuigd heeft om naar de spoed te gaan. Zij voelde aan dat er iets niet pluis was - ik ben eerder iemand die nog een dagje langer zou wachten.”

41 graden koorts

Maar Kay arriveerde geen moment te vroeg in het ziekenhuis. 41 graden koorts en heel zwak. Kay kon nauwelijks op zijn benen staan, was verward en sloeg wartaal uit. Aangezien hij een van de eerste patiënten was met de legionellabesmetting, kwam de diagnose niet meteen. “Er werd eerst gedacht aan een longontsteking", aldus Kay. “Tot er ineens ‘legionella’ gezegd werd. Daar had ik nog nooit van gehoord, natuurlijk.” Na een antibioticakuur van vijf dagen, werd Kay ontslagen.

3 Kay Dobbelaer en zijn vriendin in het ziekenhuis.
KD Kay Dobbelaer en zijn vriendin in het ziekenhuis.

“Pas daarna heb ik beseft dat het op het nippertje was", zegt Kay, die intussen een week thuis is. “Zeker toen ik in het nieuws zag dat er mensen overleden waren. Dat doet je toch eens goed nadenken. De volgende keer zal ik sneller naar de dokter of het ziekenhuis gaan. Mijn vriendin ben ik alvast heel dankbaar.”

Nog besmettingen verwacht

Volgens het agentschap Zorg en Gezondheid liggen er nog steeds 11 personen in het ziekenhuis, waarvan 2 in de afdeling intensieve zorgen. Twee andere patiënten overleden aan de gevolgen van de besmetting.  Belangrijk is dat er op vrijdag opnieuw twee nieuwe patiënten met legionella opgenomen werden in het ziekenhuis. Een van hen is een man uit Ledeberg die dagelijks in de kanaalzone is voor zijn werk. De ziekteklachten van de nieuwe patiënten begonnen deze week, wat doet vermoeden dat er dit weekend nog zieke personen zullen volgen. Volgens het agentschap is die kans zelfs ‘zeer groot’.

“De mogelijkheid blijft bestaan dat de bron nog actief is, al is dat niet zeker”, laat het agentschap nog weten. Vorig week werden stalen genomen in de koeltorens van negentien bedrijven in de kanaalzone. De resultaten worden volgende week verwacht.

3 Kay Dobbelaer en zijn partner Janice Laroy.
OSG Kay Dobbelaer en zijn partner Janice Laroy.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer