Illustratiebeeld: gerechtsgebouw Gent.
Wannes Nimmegeers Illustratiebeeld: gerechtsgebouw Gent.

4 veroordelingen, 13 slachtoffers: onverbeterlijke stalker vliegt jarenlang achter de tralies

Een hardleerse stalker uit Maldegem is deze ochtend veroordeeld tot een jarenlange celstraf. De man werd al driemaal veroordeeld voor gelijkaardige feiten, maar bleef vrouwen lastigvallen - zelfs toen hij vrij was onder voorwaarden.

We hebben deze man veel kansen gegeven”, klonk het bij rechter Hans De Waele tijdens het vonnis. “We hebben er alles aan gedaan om hem uit gevangenis te houden. Maar het geduld van justitie is op. Hij zal voor een heel lange tijd uit de samenleving verdwijnen.”

Een scherp vonnis, en dat lijkt ook nodig. De beklaagde, een dertiger uit Maldegem, werd in het verleden al drie keer veroordeeld voor feiten van stalking. De laatste veroordeling dateert zelfs van vorig jaar, toen hij twee jaar cel kreeg. Ondertussen zit de man al enkele maanden achter tralies. Hij werd tijdens het onderzoek vrijgelaten onder voorwaarden, maar wist van geen ophouden. De laatste feiten van stalking vonden plaats in januari 2019. “Ik ben nu elf jaar rechter, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt”, reageerde de voorzitter tijdens de behandeling van de zaak. “Zoveel kansen, en toch staat u hier vandaag opnieuw.” 

Belaging

“De modus operandi van deze man is telkens dezelfde”, legt de openbare aanklager. “Hij achterhaalt gegevens van slachtoffers, belt en stuurt hen op hun privé- en werknummers en slaat seksueel getinte praat uit.” Zware belaging van liefst dertien slachtoffers, maar de man stond ook terecht voor openbare zedenschennis: hij zou gemasturbeerd hebben in zijn wagen. 

De verdediging vroeg een straf onder strenge voorwaarden, zodat de man aan zijn problematieken kan werken. Maar de rechter besliste deze ochtend anders: dertig maanden cel. Daarbovenop komen nog allerlei voorwaardelijke celstraffen die nu effectief worden. Concreet zal de man dus jarenlang achter de tralies verdwijnen. Hij moet zijn slachtoffers ook schadevergoedingen betalen die oplopen tot 3.500 euro. Sommige vrouwen krijgen een hogere vergoeding, omdat ze meermaals het slachtoffer werden van de stalker.

De man kan tegen het vonnis nog hoger beroep aantekenen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer