Asbest in Maldegem: de zone rond de sporthal van Kleit is helemaal afgezet.
Wouter Spillebeen Asbest in Maldegem: de zone rond de sporthal van Kleit is helemaal afgezet.

Na asbest-incident bij afbraakwerken: school en kinderopvang niet ‘besmet’

Uit staalnames in de lokalen van de school en de kinderopvang naast de sporthal van Kleit bij Maldegem, blijkt dat daar geen asbest aanwezig is.

Vorige week ontstond paniek in het dorp Kleit toen duidelijk werd dat bij de afbraakwerken van het dak van de sporthal, onzorgvuldig omgesprongen werd met asbesthoudende materialen. De zone rond de sporthal, de kinderopvang en de school werd meteen afgezet. In die perimeter mag voorlopig niemand in. “Uit voorzorg werden ook 27 extra stalen genomen aan de gevels en in de tuinen van de huizen in de nabije omgeving van die perimeter”, zegt burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld) “De resultaten tonen aan dat er geen asbest aanwezig is. Een uitbreiding van de huidige perimeter is dus niet nodig. In de lokalen binnen in de school en in de kinderopvang werden ook extra veegstalen genomen, en daar is geen asbest gevonden. Daarnaast werden nieuwe luchtmetingen in de perimeter van de sporthal, kinderopvang en school uitgevoerd. Ook die zijn goed. Dit weekend startte een professioneel bedrijf met de verwijdering van asbest op de site. De werken zullen één tot twee weken duren.”

Logo Gezondplus geeft meer uitleg over wat asbest eigenlijk is. “Asbest is een materiaal dat vroeger vaak werd gebruikt in de bouw”, klinkt het. “Het is opgebouwd uit zeer kleine vezels die je niet kan zien met het blote oog. Wanneer asbestvezels vrijkomen en ingeademd worden, bestaat de kans om ziek te worden. Ziekten door asbest komen vooral voor bij mensen die in hun beroep langdurig zijn blootgesteld aan hoge concentraties asbestvezels. Als iemand eenmalig asbestvezels inademt, is de kans erg klein op asbestgerelateerde ziekten. Buiten is er ook minder gevaar dan binnen in een gebouw. Het is niet nodig om bij een dokter langs te gaan na deze éénmalige blootstelling. De eerste symptomen van een asbestziekte treden meestal pas op zo’n tien tot veertig jaar na de blootstelling aan asbest. Huidige gezondheidsklachten kunnen dus niet te wijten zijn aan de eventuele asbestblootstelling.”

Info: www.asbestinfo.be.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer