Een op en top Gentse productie met Koen Crucke, An De Prest en Luk De Bruyker krijgt  1.873 euro, terwijl glasblazers met 3.422 euro gaan lopen.
Wannes Nimmegeers Een op en top Gentse productie met Koen Crucke, An De Prest en Luk De Bruyker krijgt 1.873 euro, terwijl glasblazers met 3.422 euro gaan lopen.

Geld voor kleine projecten op Gentse Feesten verdeeld: 2.724 euro naar één voorstelling synchroon zwemmen

Het stadsbestuur heeft beslist hoeveel subsidies de ‘kleine projecten’ krijgen voor de komende Gentse Feesten. Er zat net als vorig jaar 150.000 euro in de pot, en die wordt verdeeld onder 61 aanvragers. Resultaat: hoge bedragen krijgt niemand.

“Net als de vorige jaren heeft een jury zich gebogen over de voorstellen die zijn ingediend”, zegt feestenschepen Annelies Storms (sp.a). “Ze keken onder meer naar toegankelijkheid, Gents karakter, kwaliteit en kindvriendelijkheid, en gaven op basis daarvan een score. Vier projecten werden niet ontvankelijk verklaard, 61 anderen wel. Bij die 61 zitten 13 nieuwe initiatieven.”

Opmerkelijk: ook initiatieven als een schaaktornooi (2.837 euro), of één voorstelling synchroon zwemmen (2.724 euro), krijgen geld. Er zijn ook heel veel aanvragers die poëzie gaan brengen, samen goed voor 12.251 euro. De glasblazers van Gent Glas vzw gaan met de grootste subsidie lopen, 3.422 euro.

Politieke satire is niet kindvriendelijk

Storms noemt de kleine projecten het authentiek immaterieel erfgoed van alle Gentenaars, en het peper en zout van de Gentse Feesten. Maar de echte Gentse performers voelen zich met deze regeling in de steek gelaten. Zo is Luk De Bruyker een nieuw gezelschap gestart met Zaki, Wim Claeys en Peter Van Haelter. Zij brengen op en top Gentse politieke satire, helemaal nieuw geschreven. Kindvriendelijk is dat uiteraard niet. En daardoor krijgen zij slechts 2.305 euro. Voor de productie die hij samen met Koen Crucke brengt in de Minard, Een overzicht van de Gentse revues en een hommage aan Romain Deconinck, heeft de stad 1.873 euro veil. 

“Dat is gewoon lachen met de mensen”, zegt De Bruyker teleurgesteld. “In de eerste jaren van dit systeem, toen er veel minder aanvragers waren, kreeg je nog 5.000 euro. Nog steeds niet overdreven, maar wel een aanvaardbaar bedrag voor een professioneel gezelschap.” De Bruyker stelde eerder al dat iedereen bij dit systeem over dezelfde kam wordt geschoren, en dat professionele gezelschappen op die manier ontmoedigd worden. “De stad beseft duidelijk niet hoeveel tijd en moeite wij in deze producties steken.”

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Declercq

    Nogmaals voorbeeld van gevolgen van nivellering: iedereen kansen geven is mooi. Maar als dit ten koste van kwaliteit gaat dan zie ik er het nut niet van in. Arm stadsbestuur.

Lees meer