Het zwembad van de marinebasis in Zeebrugge.
Erwin Ceuppens Het zwembad van de marinebasis in Zeebrugge.

Het recentste zwembad van Brugge... Maar alleen militairen mogen er in. “Waarom geen sportclubs?”

Schepen van Sport Franky Demon (CD&V) doet oproep naar Defensie

“Dit is het recentste zwembad van Brugge, en alleen de militairen van de marinebasis kunnen er in. Waarom niet de sportclubs?” Schepen van Sport en Kamerlid Franky Demon wil dat Defensie haar zwembad langs de Graaf Jansdijk in Zeebrugge ook toegankelijker maakt. “Alleen zo kunnen we het nijpende tekort aan zwemwater compenseren.”

De problemen met zwembaden in de regio zijn bekend: in Beernem is het gebouw nog tot eind juni gesloten door technische problemen en ook Oostkamp kampt met een verouderde accommodatie die mogelijk ook lange tijd onbeschikbaar zal zijn. En er is al geen overschot van kwalitatieve zwembaden voor recreanten en clubs. “De sportdienst van Brugge krijgt geregeld aanvragen van clubs uit naburige gemeenten, tot in Torhout, of er nog plaats voor hen is. Wij moeten dan altijd negatief antwoorden”, zegt schepen van Sport Franky Demon (CD&V).

Brugse Zwemkring 

Brugge was al een tijdje aan het proberen om een structurele samenwerking op te zetten met Defensie. De bedoeling: sportverenigingen en scholen uit Zeebrugge en Lissewege laten zwemmen in het nagelnieuwe zwembad van de marinebasis langs de Graaf Jansdijk. Dat zwembad is pas e in gebruik genomen, maar dient (voorlopig) enkel voor de militairen. “De verkennende gesprekken waren nochtans erg positief. In Zeebrugge stonden de verantwoordelijken er voor open om hun zwembad ook na hun uren en in de weekends open te stellen." 

Onder meer een groepje triatleten had al een aanvraag ingediend en ook de Brugse Zwemkring BZK toonde interesse. De gemeente Oostkamp nam contact op met Brugge om er haar zwemclubs onder te brengen tijdens de tijdelijke sluiting van zwembad De Valkaart.

Defensie aan de lijn

“Maar er werd meegedeeld dat er een bevel was gekomen om in Zeebrugge alle samenwerkingen stop te zetten. Toen we enkele maanden geleden voor de boksclub King’s Cobra op de marinebasis in Sint-Kruis gingen polsen voor gebruik van een sportzaal, kregen we ook iemand van Defensie in Brussel aan de lijn, die zei dat dit absoluut niet mogelijk was. Er lijkt dus wel algemeen bij Defensie weinig bereidheid te zijn”, stelt Demon vast.

De schepen van Sport, ook federaal parlementslid, wil daarom een tandje bijsteken. “We kennen al het principe van de scholen, die buiten hun uren hun sporthallen steeds vaker openstellen voor verenigingen en sportclubs. Wel, Defensie moet minstens even flexibel zijn. Ik wil er werk van maken om dit als actiepunt in een volgend federaal regeerakkoord te krijgen.”

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Karel Van Geel

    Het is niet aan defentie om de problemen van lakse politici op te lossen. Indien de lokale politici minder verspilden en niet in de eerste plaats bezig waren met zitjes te bemachtigen in intercommunales dan was er geld genoeg voor sport infra.

  • Mario Vercaigne

    Mag ik dan ook jullie auto gebruiken als de mijne versleten is ! Wat is dat nu weer voor onnozele praat ! Zorg dat jullie op tijd de boel opknappen dan stellen deze problemen zich niet !!!

Lees meer