2 Burgemeester Joeri De Maertelaere gaf samen met de mensen van Zorg en Gezondheid een nationale persconferentie in het gemeentehuis van Evergem.
Joeri Seymortier Burgemeester Joeri De Maertelaere gaf samen met de mensen van Zorg en Gezondheid een nationale persconferentie in het gemeentehuis van Evergem.

Legionella in Evergem: “We kunnen geen maatregelen nemen, want die bestaan gewoonweg niet”

Gemeentebestuur stelt zich burgerlijke partij tegen onbekenden

De gemeente Evergem en de stad Gent stellen zich burgerlijke partij tegen onbekenden, zodat er ook een gerechtelijk onderzoek kan gevoerd worden in de zaak van de legionellabesmetting. Er is een achttiende patiënt opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn ondertussen al twee doden, maar extra preventieve maatregelen kan de gemeente niet nemen. “Gewoonweg omdat die niet bestaan”, zucht burgemeester De Maertelaere.

Evergem leeft in angst nadat er opnieuw iemand ziek geworden is door legionella, en ondertussen al twee mensen overleden zijn. Scholen krijgen telefoontjes van ouders dat hun kinderen geen kraantjeswater meer mogen drinken, voetbalclubs krijgen verontruste telefoontjes van andere clubs die een uitmatch in Evergem niet zien zitten, en steeds meer mensen mijden de Gentse Kanaalzone. Maar ons wapenen tegen het spook van de legionellabesmetting is onmogelijk.

“We begrijpen dat er in een zaak met twee doden angst is bij de mensen, maar we blijven benadrukken dat er geen reden tot paniek mag zijn”, zegt Joris Moonens van het agentschap Zorg en Gezondheid. “We moeten de wetenschap vertrouwen. De kans op besmetting blijft klein, en preventief kan je helemaal niets doen. Het enige wat je kan doen, is bij klachten van koorts, hoofdpijn en misselijkheid meteen naar de huisarts gaan en te vertrouwen op de behandeling die dan opgestart wordt. Het heeft ook helemaal geen zin om binnen te blijven, en zelfs niet om de Gentse Kanaalzone te mijden. Ook al denken we nu dat de bron van de besmetting wellicht daar te zoeken is. Maar het is niet omdat de bron in de Kanaalzone zit, dat de besmetting ook gebeurt in die kanaalzone. Die zone evacueren of afsluiten heeft dus totaal geen zin.”

28 bedrijven

Burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) van Evergem is aangedaan, en leeft mee met de families van de twee overleden, en de andere patiënten. “Ik begrijp de ongerustheid van onze inwoners maar al te goed”, zegt de burgemeester. “Ook wij willen zo snel mogelijk antwoorden, en hebben ons daarom als gemeente burgerlijke partij gesteld. Wij proberen onze burgers zo goed mogelijk te informeren. In 28 bedrijven zijn nu al stalen gepakt, en daar zijn de installaties grondig gedesinfecteerd. Als de bron daar zou zitten, is die alvast uitgeschakeld. Mensen dingen verbieden, evenementen schrappen, of bepaalde zones afsluiten doen we niet. Er zijn gewoonweg geen preventieve maatregelen tegen deze besmetting. Je kan niet besmet geraken door te douchen, door leidingwater te drinken, of door menselijk contact.”

Nog besmettingen

Er wordt de komende dagen gevreesd voor nog meer besmettingen. Wanneer mogen we in Evergem dan weer gerust zijn? “Dat kan eigenlijk maar als we 19 dagen na mekaar geen nieuwe besmettingen meer ontdekken. Want zoveel tijd kan er zitten tussen de besmetting en het moment dat je ziek wordt”, klinkt het nog.

Infolijn legionella: 09/210.10.10.

2 De nationale pers zakte donderdagavond af naar Evergem.
Joeri Seymortier De nationale pers zakte donderdagavond af naar Evergem.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marie Vanakker

    Grote laksheid op controles die in Nederland blijkbaar wel kunnen . Helaas brengen deze kosten mee voor de o zo "arme" bedrijven en dat kan NVA dan weer niet toestaan .

  • chris delanghe

    Allemaal heel vreemd dat het zo lang moet duren om te "weten" waar dat vandaan komt. Ofwel weten ze het, maar speelt er weer iets anders (zoals dat nogal vaak het geval is in Belgie) Ze willen allemaal een dik betaald postje, maar owee als er iets fout gaat. Of zitten er politieke mandaten tussen? Men is daar al veel te lang veel te vaag over. Dat ze straks maar de schuldigen laten dokken - wie dat ook mag zijn - voor de geleden schade en slachtoffers. Dàt is niet meer normaal!

Lees meer