De brand brak in november  uit in de woning langs de Bruggestraat.
SDVO De brand brak in november uit in de woning langs de Bruggestraat.

Man die brand stichtte in woning van z’n zus riskeert 37 maanden cel: “Hij was gefrustreerd”

Een 24-jarige man hangt 37 maanden cel boven het hoofd voor een brandstichting in de woning van z’n zus in Oedelem. Naar eigen zeggen was D.V. gefrustreerd, omdat ze hem kort voordien op straat had gezet.

Het jonge gezin van de vrouw was de avond van 17 november gaan eten bij een vriend, toen er in hun woning langs de Bruggestraat in Oedelem brand uitbrak. Het koppel was de woning volop aan het renoveren. De bijna volledig afgewerkte bovenverdieping raakte door het vuur zwaar beschadigd. De benedenverdieping stond nog in ruwbouw en liep vooral waterschade op. Al snel was duidelijk dat de brand aangestoken was. De branddeskundige trof op de eerste verdieping op twee plaatsen brandhaarden aan. 

Aan lager wal geraakt

Een verdachte werd de avond zelf nog opgepakt. Het bleek om de broer van de eigenares te gaan. D.V. (24) was na de feiten naar zijn moeder gevlucht en werd daar in de boeien geslagen. “Hij is een aan lager wal geraakte jongen”, sprak de procureur donderdagmorgen in de Brugse rechtbank. “Hij was op het moment van de brandstichting zwaar onder invloed van alcohol en zorgde al langer voor problemen in zijn gezin.” V. had kort voor de feiten onderdak gekregen bij zijn zus, maar die vroeg hem uiteindelijk haar woning te verlaten. “Mijn cliënt kon nergens meer terecht en stond er alleen voor”, pleitte zijn advocaat. “Hij was gefrustreerd en dronk de dag van de brandstichting flink wat alcohol. Hij kon niet meer binnen in de nachtopvang en besloot zijn slaapzak te gaan ophalen in de woning van zijn zus. Hoe hij de brand precies heeft aangestoken, herinnert hij zich niet meer. Hij wist wel dat er niemand woonde en wilde dus zeker niemand verwonden.” 

Het openbaar ministerie vorderde een celstraf van 37 maanden voor V., eventueel deels gekoppeld aan voorwaarden. De slachtoffers vragen in totaal een voorlopige schadevergoeding van 15.000 euro. Hun verzekeraar vraagt 37.000 euro terug. Uitspraak op 13 juni.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer