2 Minister Pieter De Crem kwam de huisartsenwachtpost na 3,5 maanden officieel openen.
Joeri Seymortier Minister Pieter De Crem kwam de huisartsenwachtpost na 3,5 maanden officieel openen.

Meetjesland vindt weg naar nieuwe wachtpost huisartsen: gemiddeld 331 patiënten per weekend

Dokter nodig in het weekend? Bel gewoon 1733

De nieuwe wachtpost van de huisartsen in Eeklo lokt gemiddeld 331 patiënten per weekend. Ruim drie maanden geleden ging de huisartsenwachtpost open, op de site van het AZ Alma in Eeklo. Minister Pieter De Crem kwam de wachtpost nu ook officieel openen. Wie in het weekend een dokter nodig heeft, belt gewoon 1733.

Van vrijdagavond 19 uur tot maandagmorgen 8 uur kan je in het Meetjesland niet gewoon bij je huisarts of een huisarts van wacht terecht, maar moet je met alle kwaaltjes naar de huisartsenwachtpost die gevestigd is boven de spoeddienst van het AZ Alma in Eeklo. Met kleine kwaaltjes moet je zelf naar de wachtpost, waar enkele dokters de patiënten ontvangen in hun kabinet. Ben je niet mobiel, dan kan er vanuit de wachtpost ook een huisarts naar je toe gestuurd worden.

“De mensen van het Meetjesland hebben de weg naar onze wachtpost gevonden”, zegt dokter Karel De Crem, huisarts in Aalter en voorzitter van de vzw Huisartsenwachtpost Meetjesland. “Na 3,5 maand kunnen we stellen dat de mensen al goed weten dat ze op het nummer 1733 terecht kunnen, en dat de Meetjeslanders ook de weg al weten naar onze wachtpost. We zitten aan een gemiddelde van 331 patiëntencontacten per weekend, met pieken van 400 patiënten. Op 3,5 maand tijd waren er 5.461 patiëntencontacten. Dat gaat om consultaties in de wachtpost, huisbezoeken en medisch advies aan de telefoon. De reactie van de mensen is eigenlijk best lovend. De patiënten vinden dat men snel en goed werd geholpen. En waar nodig, doen we een beroep op de diensten van AZ Alma. In ongeveer vijf procent van de gevallen moeten we doorverwijzen naar het ziekenhuis.”

2 Coördinator Tommy Sierens en dokter Karel De Crem in één van de kabinetten van de wachtpost.
Joeri Seymortier Coördinator Tommy Sierens en dokter Karel De Crem in één van de kabinetten van de wachtpost.

197.000 inwoners

De Huisartsenwachtpost Meetjesland is voorlopig enkel open tijdens het weekend. Op feestdagen, zoals binnenkort op 1 mei, is dat vanaf 19 uur voor de feestdag tot 8 uur de dag na de feestdag. De huisartsenwachtpost groepeert 191 huisartsen en 26 huisartsen in opleiding. De wachtpost heeft een bereik van ruim 197.000 inwoners in de gemeenten Aalter, Maldegem, Lievegem, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Sint-Laureins, Langerbrugge Eiland, Sint-Kruis-Winkel, Terdonk, Wachtebeke, Zelzate en het West-Vlaamse Beernem. De service wordt gegarandeerd door de huisartsen, coördinator Tommy Sierens, en acht medewerkers. Overdag zijn er in de wachtpost altijd vier huisartsen aanwezig. Nog twee andere huisartsen rijden samen met een chauffeur uit voor huisbezoeken. Tijdens de nachtelijke uren is er één huisarts present in de wachtpost en één doet de huisbezoeken. Daarnaast is er één arts die inspringt waar nodig.

Voorloper

Minister Pieter De Crem kwam de wachtpost officieel openen. “Een mijlpaal in de medische ontwikkeling van de regio”, zei de minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid. Minister van Gezondheid Maggie De Block stuurde haar kabinetschef Bert Winnen: “Deze huisartsenwachtpost, ingekapseld op het domein van een algemeen ziekenhuis, is een voorbeeld voor veel andere wachtposten. Een voorloper in België”, zei Winnen.

Info: www.huisartsenwachtpostmeetjesland.be.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer