3 VBS De Kleiheuvel kan voorlopig terecht in sporthal Meos.
Wouter Spillebeen VBS De Kleiheuvel kan voorlopig terecht in sporthal Meos.

Na asbest op site sporthal De Berken: leerlingen De Kleiheuvel tijdelijk naar andere school, stemlokalen verhuizen naar voetbalkantine

Omdat er bij afbraakwerken van het dak van de sporthal De Berken in Kleit asbest vrijgekomen is, blijft de site nog twee weken dicht voor reinigingswerken. De scholieren van VBS De Kleiheuvel kunnen tijdelijk terecht in andere scholen, de stemlokalen voor de verkiezingen van 26 mei verhuizen naar de voetbalkantine van F.C. Kleit.

Enkele ouders van leerlingen in De Kleiheuvel stapten woensdag al naar het gemeentebestuur en de lokale politie om te melden dat de arbeiders die de asbestplaten van het dak haalden er niet goed mee omsprongen. Ter plaatse kon de politie geen overtredingen vaststellen. Pas toen later ook een filmpje opdook van een arbeider die op asbestplaten sprong om ze in een container te proppen, kwam de hele zaak in een stroomversnelling terecht en werden er asbestdeeltjes aangetroffen.

3 Een gespecialiseerde firma fixeert de asbestdeeltjes met een chemische vloeistof waardoor die niet meer in de lucht terechtkomen.
Wouter Spillebeen Een gespecialiseerde firma fixeert de asbestdeeltjes met een chemische vloeistof waardoor die niet meer in de lucht terechtkomen.

Vandaag werden de leerlingen ondergebracht in sporthal Meos, maar daar blijven is geen optie. “De andere scholen zijn collegiaal en zullen lokalen ter beschikking stellen”, zegt burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld). “Klassen zullen er niet gemengd worden. Er zal geschoven worden, waardoor de lessen tijdelijk op verplaatsing doorgaan.” De kleinsten van de kinderopvang kunnen terecht bij twee andere kinderdagverblijven in de gemeente.

Verkiezingen in kantine

Intussen blijkt uit de luchtmetingen dat er in de school en kinderopvang zelf geen asbestdeeltjes aangetroffen zijn. De bestaande perimeter is ruim genoeg en hoeft niet uitgebreid te worden. Vanaf zaterdag zal een professionele firma het asbest op de grond van de site verwijderen. Dat kan twee weken duren.

Bijgevolg kunnen ook de verkiezingen van 26 mei niet in de sporthal doorgaan. De stemlokalen verhuizen naar de voetbalkantine van F.C. Kleit in de Hogebranddreef. Maandag of dinsdag worden nieuwe oproepingsbrieven verstuurd, of op zijn minst officiële meldingen dat de locatie veranderd is.

3 Een gespecialiseerde firma fixeert de asbestdeeltjes met een chemische vloeistof waardoor die niet meer in de lucht terechtkomen.
Wouter Spillebeen Een gespecialiseerde firma fixeert de asbestdeeltjes met een chemische vloeistof waardoor die niet meer in de lucht terechtkomen.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Geert Talloen

    Ik heb als preventieadviseur een opleiding gevolgd ivm asbest. Over welke asbest gaat het hier? Cementgebonden asbest (zoals golfplaten van Eternit)? Niet zo'n groot risico. Los asbest zoals vroeger isolatie van verwarming (soort plaaster rond buizen met een wikkel van textiel), wel groter risico. Mij lijkt het wel wat overdreven... Asbest zat in de koppelingen en remschoenen van auto's: we hebben het allemaal ingeademd. Daar spreekt niemand over.

Lees meer