2 De nieuwe kerkraad van Maldegem, met in het midden voorzitter Katleen De Kesel en pastoor Luc Mertens.
Joeri Seymortier De nieuwe kerkraad van Maldegem, met in het midden voorzitter Katleen De Kesel en pastoor Luc Mertens.

Na collectief ontslag kerkraad: omstreden pastoor Luc Mertens vindt nieuwe ploeg

Dringend nood aan grondige oplapwerken kerk Sint-Barbara

Pastoor Luc Mertens (52) van de parochie Sint-Barbara in Maldegem heeft een nieuwe kerkraad. Begin dit jaar nam de volledige kerkraad ontslag, na verschillende aanvaringen met de pastoor die pas in oktober vorig jaar naar Maldegem kwam. De pastoor heeft nu vijf nieuwe mensen gevonden, die samen de nieuwe kerkraad vormen. Hun eerste doel: de Sint-Barbarakerk grondig aanpakken.

De intrede van pastoor Luc Mertens in Maldegem is niet geruisloos verlopen. De man heeft zijn eigen stijl, en heeft daardoor zowel voorstanders als tegenstanders. Met de oude ploeg van de kerkraad boterde het niet. Begin dit jaar nam de kerkraad collectief ontslag. Nu is er een nieuwe kerkraad Sint-Barbara. Katleen De Kesel wordt voorzitter. Dat voor een vrouw gekozen wordt, is nog een extra trendbreuk met het verleden. Stefaan Heyndrikx is secretaris en Marc Taes penningmeester. Ook Arnout De Lille en Peter Ameel zetelen in de nieuwe kerkraad.

Pastoor Luc Mertens heeft nooit willen reageren op het ontslag van de oude kerkraad, en blijft ook nu voorzichtig. “Welke problemen die mensen hadden, moet je aan hen zelf vragen”, zegt pastoor Mertens. “Ik weet dat ik een man ben met een directe taal. Ik wil nu met een nieuwe lei starten, en geloof echt wel in deze nieuwe kerkraad. De oude kerkraad zat misschien een beetje vast geroest. Er gebeurden veel zaken, gewoon omdat het altijd al zo geweest was. Maar dat vind ik geen goed uitgangspunt.”

2 Pastoor Luc Mertens
Posman Pastoor Luc Mertens

Geen verwarming

De kerkraad moet vooral instaan voor het patrimonium van de parochie, zeg maar de kerk en de pastorie. En daar is werk aan de winkel. “Onze kerk in Maldegem moet dringend in orde gezet worden”, zegt de pastoor. “We hebben de verwarming moeten uitzetten, omdat het gewoon niet meer veilig is. Er werken alles samen nog vier zware lampen en twee stopcontanten in onze kerk. Is dat nog normaal? Dat is wel een openbaar gebouw waar elke week heel wat mensen naartoe komen. Het kan niet zijn dat we gewoon de restauratie van de kerk afwachten. Er moeten echt werken met hoogdringendheid gebeuren. We gaan investeren, en gaan met de nieuwe kerkraad een plan opmaken.”

Geen slingers en ballonnen

Voor pastoor Luc Mertens voelt dit niet als een tweede kans in Maldegem. “Ik krijg veel lovende reacties van mijn parochianen en er komen steeds meer mensen naar de kerk”, zegt pastoor Luc. “Op Pasen hadden we 625 gelovigen in de kerk. Dat was blijkbaar heel lang geleden. Er zijn zelfs nog mensen van mijn vorige parochie Stekene, die nu naar Maldegem komen. In de liturgie ben ik strikt: ik hou niet van toeters en bellen. Een kerkdienst moet gehouden worden, zoals voorgeschreven. We zullen geen extra mensen lokken door ballonnen en slingers op te hangen. Maar er mag ook eens gelachen worden. Op Palmzondag heb ik mijn gelovigen gezegd dat ze de vloeibare Palm (verwijzend naar het bier, red.) rechtstreeks naar de pastorie mogen brengen. Moet kunnen, toch?”, vindt pastoor Luc Mertens nog.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer