Resto De Brug vier maanden dicht voor verbouwingswerken: “Nog bommelding meegemaakt als protest tegen prijsverhoging”

Het bekendste studentenrestaurant van Gent ‘De Brug’ sluit vanaf maandag vier maanden voor grondige verbouwing. Een pak UGent-studenten en -personeel schoof vrijdagmiddag aan voor een voorlopig ‘laatste middagmaal’. “Jammer, onze vaste ontmoetingsplek valt even weg”, klinkt het.

Met 800 plaatsen is De Brug in de Sint-Pietersnieuwstraat niet enkel het bekendste, maar ook het grootste studentenrestaurant van Gent. Studenten en personeelsleden kunnen er sinds 1960 terecht voor een maaltijd. Van 20 mei tot 20 september gaat het huis van vertrouwen dicht voor grootschalige renovatie- en verbouwingswerken. “Bij de heropening in september zal er voor de bezoekers van De Brug voorlopig nog weinig te merken zijn van de vernieuwing. Enkel de ingang zal verhuizen van de Sint-Pietersnieuwstraat naar het studentenplein”, zegt Vera Putteman, afdelingshoofd Maaltijdvoorzieningen en verantwoordelijke van de UGent-studentenresto’s.

In een latere fase in 2020 wordt De Brug sterk uitgebreid en zal er plaats zijn voor 1.000 mensen. “Er komt een broodjesbar en de cafetaria en de verbruiksruimte worden vernieuwd, het terras wordt groter”, verduidelijkt Putteman. Er zal ook plaats zijn waar de studenten kunnen blokken. “Het is mogelijk dat De Brug ook volgend academiejaar tijdelijk moet sluiten, maar dat zal zeker geen vier maanden duren en die sluitingen worden gepland in vakantieperiodes.” De komende vier maanden kunnen de studenten en het personeel terecht in het studentenrestaurant Kantienberg dat tijdens de renovatie ook ’s avonds zijn deuren zal openen.

Uiteraard is ‘moeders keuken’ beter, maar de garnaalkroketten met frietjes van De Brug is toch één van mijn favoriete gerechten

Hannah Timmermans

Toch wordt de sluiting van De Brug wennen voor sommige trouwe ‘klanten’. “Ik zit hier vlakbij op kot. Normaal kom ik hier wekelijks eten en tijdens de examens dagelijks. Het is een ideale plek om de eenzaamheid tijdens het studeren te doorbreken”, zegt Luna Corthals, studente rechten. Haar vriendin en studente criminologie Hannah Timmermans zal naast de sociale contacten ook de keuken missen. “Uiteraard is ‘moeders keuken’ beter, maar de garnaalkroketten met frietjes van De Brug is toch één van mijn favoriete gerechten”, lacht ze. Volgens Arthur Van den Fonteyne, student burgerlijk ingenieur, zal zijn stressniveau wat toenemen nu hij De Brug tijdelijk moet missen. “Het is hier geen haute cuisine, maar het is wel lekker en goedkoop. Bovendien ben ik nu genoodzaakt om ’s morgens boterhammen te maken in plaats van ’s middags een broodje te eten.”

Bommelding

Ook het personeel van De Brug, dat tijdelijk zal worden ingeschakeld in andere studentenresto’s, kijkt al uit naar de heropening. Nicole Bral (61), verantwoordelijke van de middagploeg, werkt al 43 jaar in De Brug. “Mijn moeder, mijn tante en nog tal van andere familieleden hebben hier ook gewerkt. Er is veel veranderd tegenover vroeger. Nu komen alle gerechten vacuüm verpakt toe, maar ik heb nog geweten dat alles hier bereid werd in de keuken. Vroeger hadden de studenten ook geen keuze: er stond maar 1 gerecht op het menu” Nicole diept een anekdote op uit de jaren tachtig. “Er was sprake dat de prijs zou stijgen van 50 (1,25 euro) naar 55 frank (1,375 euro), maar dat was buiten de studenten gerekend. Ze namen de boel over en begonnen gratis gerechten uit te delen. We kregen zelfs te maken met bommeldingen als protest tegen de geplande prijsverhoging van 5 frank. Dat zou nu ondenkbaar zijn.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer