6 Beiruti, een resem aan gerechten in leuke potjes
VDS Beiruti, een resem aan gerechten in leuke potjes

Restorecensie: Beiruti ****

Vergeet alles wat ‘restaurant’ is, in de pas geopende, Libanese zaak Beiruti in de Volderstraat is – behalve dat er eten op tafel komt – alles anders. Het is een beleving op zich, een kennismaking met een andere eetcultuur, en dat het aangenaam én lekker is, is alleen maar mooi meegenomen.

De ontvangst in Beiruti is uiterst hartelijk. Uit de ellenlange sms die we kregen als bevestiging na de reservatie, konden we al afleiden dat dit iets bijzonders zou worden. Er zijn geen menu’s, zo stond er. Het zou een ‘eetreis’ worden langs smaken, een mix tussen passioneel klaargemaakte ‘streetfood’ uit Beirut en Michelinster-restaurants. En er zou alleen water aan tafel komen, want alle andere drank bederft de smaakbeleving.

De benedenverdieping is ingericht als keuken, waar je ook kan zitten voor een snelle hap. Er is een lange toonbank waar de gerechten uitgestald staan, echt zoals in de straten van Beirut. Er staat een Green Egg-barbecue opgesteld, naast een speciale oven. En er is een kraan waar iedereen waterflessen mag opvullen. Er is een prachtig terras, en ook de bovenverdieping is stijlvol ingericht als verbruikszaal. Gastheer Nehme Darwiche – zo heet hij volgens de lange sms – legt het hele concept uit. Het is alsof hij je bij hem thuis ontvangt in zijn living. Samengevat: hij brengt een hoop gerechten die je laten kennis maken met de smaken van Libanon, zijn geboorteland. “Wat je niet opeet, krijg je nadien mee naar huis in kleine doosjes, en wat je niet wil, delen we uit aan de daklozen op straat.” Die kleine doosjes zijn overigens in karton, want plastic gebruiken ze niet in Beiruti. Op tafel komt een hartig voorgerecht dat aan een croque doet denken, maar veel lekkerder is, en onder meer olijven bevat. Daarna volgt een tsunami aan leuke kommetjes, gevuld met gerechten met onverstaanbare namen, elk geflankeerd met een eigen verhaal. Hoe Nehme’s grootmoeder ooit pistachenoten toevoegde aan de humus bijvoorbeeld, en ze zo het lekkerste recept uit de streek uitvond. Er zijn koude en warme varianten, en er is speciaal brood wat bij het ene kommetje best wel, en bij het andere beter niet wordt gebruikt. De smaken van de gerechten zijn puur, en meestal heel kruidig. Wat je hier nodig hebt, is tijd, om van al dat lekkers te genieten. Het dessert, in twee kleuren, komt op bakpapier. Het is geen zoetigheid zoals we hier gewend zijn, al heeft de bruine variant wel een vage chocoladesmaak. Ook de textuur is niet iets wat we hier van desserts verwachten. Zelfs de thee is hier anders. Er komt een kom met snoepjes-achtig fruit, waar warm water wordt aan toegevoegd. De ‘thee’ zelf kan je gewoon opeten. Ook de prijs is een aangename verrassing. Wij betalen voor 2 personen 60 euro, voor een ongekend palet aan smaken en gerechtjes.

Beiruti, Volderstraat 13 in Gent.
09/430 65 85
www.beiruti.eu

Op vrijdag en zaterdag het belevingsmenu
Zelf gerechten kiezen kan ook
Take-away ook mogelijk
Prijs: zeer redelijk

Open:
maandag tot donderdag van 10 tot 19 uur
vrijdag en zaterdag van 10 tot 23 uur
zondag gesloten.

Eten: 9/10
Bediening: 9/10
Comfort: 8/10

6 Beiruti, een toog die streetfood in Beirut uitbeeldt
VDS Beiruti, een toog die streetfood in Beirut uitbeeldt
6 Beiruti, met een Green Egg in de keuken
VDS Beiruti, met een Green Egg in de keuken
6 Beiruti, een aangename verbruikszaal
VDS Beiruti, een aangename verbruikszaal
6 Beiruti, een voorgerecht dat een een croque doet denken
VDS Beiruti, een voorgerecht dat een een croque doet denken
6 Beiruti, wat je niet opeet, krijg je mee in leuke potjes
VDS Beiruti, wat je niet opeet, krijg je mee in leuke potjes

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer