James Arthur

VIDEO. Brandweer zoekt 200 ‘parttimers’ in Oost-Vlaanderen: “sportieve mannen en vrouwen die een verschil kunnen maken”

De zes Oost-Vlaamse hulpverleningszones zijn op zoek naar 200 nieuws brandweermannen- en vrouwen om hun rangen te versterken. Het gaat om parttime vacatures, in de volksmond ook wel vrijwilligers genoemd.  “Het is niet alleen het harde ‘macho’ werkt. Er komt veel meer bij kijken. Maar eens je meedraait, blijf je. Je komt in zo’n hechte groep terecht, onbeschrijfelijk.”  

De campagne werd vrijdagochtend gelanceerd met behulp van promovideo’s en een online kaarttool. Met laatstgenoemde kunnen geïnteresseerden checken in welke kazerne ze aan de slag kunnen. “Om brandweer te kunnen worden, moet je dicht genoeg bij een kazerne wonen”, vertelt kolonel Marc Vande Velde van de hulpverleningszone Waasland. “Onze vrijwilligers vertrekken namelijk van thuis of van op het werk om mensen in nood te helpen.”

Tussen mei en september zullen de Oost-Vlaamse pompiers te zien zijn op festivals, evenementen en scholen met een promostand. Bezoekers kunnen daar hun kennis, fysieke capaciteiten en handvaardigheid testen aan de hand van verschillende proeven. “Het idee is om mensen een voorproefje te geven van het federaal geschiktheidsattest (FGA)”, vertelt Hillert Bingé, clusterofficier bij Brandweerzone Centrum. “Dat attest kan je in elke brandweerschool behalen. Het is de eerste stap om brandweer te worden.”

‘Parttime’ pompiers

De Oost-Vlaamse brandweer kiest voor deze campagne bewust voor de term parttime brandweer.  “In de volksmond zijn dat ‘de vrijwilligers’, maar eigenlijk dekt dat de lading niet”, schrijft ze in haar persbericht. 

“Het een stevig engagement, meer dan gewoon een hobby. Je moet hetzelfde kennen en kunnen als een beroepsbrandweerman”, vertelt adjudant Robby Testard. “Het is logisch dat je er ook voor betaald wordt, maar de passie voor de brandweer blijft het belangrijkste.” 

“Ook mentaal kan het heel zwaar zijn”, zegt Ethel Van Kerrebroeck (44) uit Nevele. Zij werkt als verpleegkundige op de afdeling radiologie, maar trekt er ook wekelijks op uit voor de brandweer. “Het is niet alleen het harde ‘macho’ werkt. Er komt veel meer bij kijken. Soms moet je één keer in de week uitrukken, soms bellen ze je drie keer op een week tijd uit je bed. Maar eens je meedraait, blijf je. Je komt in zo’n hechte groep terecht, onbeschrijfelijk.”  

Via de link www.parttimebrandweer.be kan je nagaan of je dicht genoeg bij een kazerne woont om brandweerman te kunnen worden. Meer informatie vind je op www.ikwordbrandweer.be.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan De Cock

    Maakt er een beroepskorps van

Lees meer