Op deze site was het project ingepland.
RV Op deze site was het project ingepland.

Gemeente wil géén groot psychiatrisch centrum op site Torenhof

De gemeente Malle gaat in beroep tegen het toekennen van een omgevingsvergunning voor een grootschalig psychiatrisch verzorgingstehuis op de site Torenhof. De gemeente had vorig jaar al een vergunning geweigerd, maar de aanvrager tekende beroep aan bij de provincie en die geeft nu wel een vergunning. Het dossier verhuist nu naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

In het voorjaar van 2018 vroeg vzw Emmaüs een vergunning aan voor een project voor personen met een psychische kwetsbaarheid in het domein Torenhof. Het project omvat een nieuwbouw met plaats voor 60 bedden. Tijdens het openbaar onderzoek kwamen er al heel wat bezwaarschriften binnen waarop de gemeente de omgevingsvergunning ook weigerde. De aanvraag ging echter in beroep en de provincie geeft nu wél een vergunning. “Onbegrijpelijk. De schaal van dit project zal resulteren in een te grote ruimtelijke en mobiliteitsimpact”, zegt het college van burgemeester en schepenen. Het college kadert waarom ze de plannen vorige zomer niet goedkeurde. “De draagkracht voor het gebied wordt overschreden”, zegt burgemeester Harry Hendrickx. “We zijn als gemeente zeker niet tegen het project op zich, maar het moet op de juiste plaats ingevuld worden. Voor de aanvragers moet het project voldoende groot zijn om op financiering te kunnen rekenen. Subsidies liggen dus aan de basis van de aanvraag, terwijl voor het college de stedenbouwkundige aspecten primeren.”

Hallebaan

Maar vooral de mobiliteitsaspect was voor de gemeente – en ook voor buurtbewoners – een grote bekommernis. “De Hallebaan is nu al een sluipweg voor het verkeer tussen Malle en Zoersel”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit Sanne Van Looy (N-VA). “Er passeren dagelijks veel kinderen op weg naar school. Als daar in de toekomst nog extra verkeersbewegingen bij komen, zal de Hallebaan daar gegarandeerd hinder van ondervinden.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer