Vorige week ingehuldigd door minister, woensdag al door brand vernield

Studio van nieuwbouwproject van Huize Walden loopt zware averij op

Een van de gloednieuwe studio’s in het nieuwbouwproject van Huize Walden en de sociale woonmaatschappij De Ideale Woning heeft bij een brand zware schade opgelopen. De studio was gelukkig nog niet bewoond. De verhuis stond dit weekend gepland. De precieze oorzaak wordt nog onderzocht. 

2 De brandschade in de studio is groot.
Laenen De brandschade in de studio is groot.

Vorige week was het nog groot feest in Huize Walden in Malle en kwam zelfs minister Jo Van Deurzen (CD&V) nog langs om het nieuwbouwproject van Huize Walden en de Ideale Woning in te huldigen. Heel het gebouw rook nog ‘nieuw’, maar dat is sinds woensdagnamiddag wel even anders. In de vroege namiddag brak er in een van de studio’s brand uit. “Toen we het alarm hoorden afgaan, dachten we eerst allemaal dat het een test was totdat we effectief ook wel een brandgeur waarnamen”, vertelt verpleegster Jolien Vervoort. “We zijn direct naar de al twee bewoonde studio’s gegaan. Een van de bewoners was gelukkig gaan eten en de andere hebben we inderdaad geëvacueerd. Een serieuze test en dan weet je ook ineens waarom een evacuatieplan zo belangrijk is.” 

Veel schade

Het personeel had nadat het de bewoner had geëvacueerd ook snel de brandlocatie gevonden. Het ging om de laatste studio aan de achterkant. Daar stonden nog maar enkele spulletjes omdat de bewoner pas dit weekend zou verhuizen. “In heel wat kamers hing er wat rook, maar toen we de deur van die laatste kamer opentrokken was het heel duidelijk”, vertelt Jolien. “We hebben onmiddellijk de deur terug dichtgetrokken om niet te veel zuurstof binnen te laten. De brandweer was uiteindelijk wel snel en massaal aanwezig. Ze kregen het vuur snel onder controle, maar de schade is aanzienlijk. We zijn al lang blij dat er geen gewonden gevallen zijn. Dat is het voornaamste. Het is ook duidelijk dat de branddeuren hun werk hebben gedaan. En we waren ook allemaal blij dat onze klusjesman Paul in de buurt was, want voor ons is de nieuwbouw ook nog letterlijk nieuw.  We kennen onze weg er nog niet blindelings.” Het keukentje is volledig vernield en de spierwitte muren en plafonds zijn volledig zwartgeblakerd. Delen van de bepleistering zijn naar beneden gevallen. 

Oorzaak

De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht, maar vermoedelijk is er aan het keukentje een kortsluiting ontstaan. Dat zal het onderzoek van een expert moeten duidelijk maken. De verhuisplannen van toekomstige bewoners zullen nu vermoedelijk wel enige vertraging oplopen. 

Het project van Huize Walden en de Ideale Woning gaat om 43 studio’s en nog eens vijftien appartementen voor mantelzorgers die in de buurt van hun familielid willen wonen die ze nog verzorgen. 

2 De nieuwbouw van Huize Walden.
Laenen De nieuwbouw van Huize Walden.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer