Alexander Vandersmissen met 'Pleinmakers' Jochen De Bock, Erika Roelands, Mustapha Lahrach en Jenny Harzé.
Foto Wannes Vansina Alexander Vandersmissen met 'Pleinmakers' Jochen De Bock, Erika Roelands, Mustapha Lahrach en Jenny Harzé.

"Bewoners kennen elkaar hier niet"

'PLEINMAKERS' MOETEN OUD OEFENPLEIN VERENIGEN

Jochen De Bock (24), Erika Roelands (42), Jenny Harzé (59) en Mustapha Lahrach (44) krijgen vandaag de sleutel van hun nieuwe woonst in het Oud Oefenplein. Zij zijn vanaf nu 'Pleinmakers', mensen met een sterk sociaaleconomisch profiel die zich in hun vrije tijd willen inzetten voor de sociale woonwijk.

De wijk tussen Antwerpse- en Liersesteenweg onderging de afgelopen jaren een volledige facelift. Dankzij een investering van 51 miljoen euro werden alle 467 woningen en appartementen vernieuwd. Het zorgde voor immense verhuisbewegingen, waardoor nu heel wat nieuwe mensen in het Oud Oefenplein wonen. "In de laatste fase zelfs 170 gezinnen in een beweging, een voor Mechelen ongeziene volksverhuizing. Dit heeft als gevolg dat het sociaal weefsel in een aanzienlijk deel van de wijk volledig is verdwenen. Bewoners kennen elkaar niet, hebben diverse achtergronden, hebben andere culturen, spreken andere talen. Daarom besloten we om verder te bouwen in de wijk, dit keer aan het sociaal weefsel", zegt Alexander Vandersmissen (Open Vld), voorzitter van Woonpunt Mechelen.


Vraag was alleen: hoe doe je dat? Woonpunt stak de koppen bijeen met de stad en dat resulteerde in een voor Vlaanderen uniek samenwerkings- en proefproject. Vier Pleinwerkers zullen maximum zes jaar in de wijk wonen en 'van binnenuit' trachten te versterken. Ze werden geselecteerd na een oproep en een selectieprocedure en moeten niet alleen een voorbeeldfunctie vervullen, maar ook de handen uit de mouwen steken en in hun vrije tijd contacten onderhouden met hun buren en ontmoetingen organiseren. "Ze moeten andere bewoners meetrekken en zichzelf zo uiteindelijk overbodig maken", zegt Vandersmissen.

Engagement

De vier betalen zoals gebruikelijk in de sociale huisvesting huur op basis van hun inkomen, maar krijgen voor hun engagement wel een vergoeding van de stad van maximum 300 euro per maand.


Jenny Harzé kan niet wachten om te verhuizen. "Ik heb elf jaar gewerkt in het Lyceum als opvoedster en conciërge, 24 uur op 24. Ik ga mij op de kinderen en jongeren richten", neemt ze zich voor. De uitdaging schrikt haar niet af. "Ik ben een strever. Het gaat lukken." Mustapha Lahrach (44) denkt er net zo over. De medeoprichter van de geëngageerde boksclub Royal Gym ziet het Pleinmakersschap als een uitdaging. "En ik hou van uitdagingen." Hij kent de wijk. "Ik ben hangjongere geweest. Ik ken Mechelen heel goed."


Ook Jochen De Bock (24) kent de wijk als bewoner van Galgenberg. "Ik ben leraar Nederlands. Ik denk aan huiswerkbegeleiding en lessen Nederlands voor anderstaligen, maar ben ook bezig met theater en poëzie. Ik wil dat ook introduceren." Erika Roelands was eerder in het Oud Oefenplein en andere buurten actief als begeleider voor kinder- en tienerwerking MOOJ. "Ik heb in moeilijke buurten gewerkt, een chiro opgericht. Dit project is mij op het lijf geschreven, ook al had ik een eigen woning." Na een succesvolle evaluatie zal het project worden uitgebreid naar Otterbeek en Gandhi, wijken waarin de renovatie nog in volle gang is.

Lees meer