Kunstenaar Frans B. Van Zaelen bij enkele van zijn werken. Niet alleen zijn kunst, maar ook zijn huis zal in de stichting ondergebracht worden.
David Legreve Kunstenaar Frans B. Van Zaelen bij enkele van zijn werken. Niet alleen zijn kunst, maar ook zijn huis zal in de stichting ondergebracht worden.

"Nog één goede daad voor mijn dood"

KUNSTENAAR (87) BRENGT ERFENIS ONDER IN STICHTING VOOR ARME GEZINNEN

De Muizense kunstenaar Frans B. Van Zaelen (87) brengt zijn werk en huis onder in een naar zichzelf genoemde stichting om er beginnende kunstenaars en arme gezinnen mee te helpen. "Ik ben tevreden met het leven dat ik gehad heb. Nu wil ik met een goed gevoel afscheid nemen."

De geboren en getogen Muizenaar is naar eigen zeggen helemaal klaar met dit leven. "Ik heb goede en slechte tijden gekend, ik ben tevreden met de liefde en het leed die ik in mijn leven heb gehad. Ik kan vredig sterven, maar voor ik vertrek, wil ik nog één ding doen. Het zou meer betekenis geven aan mijn leven", zegt Van Zaelen. De kunstenaar wil een stichting oprichten en daar zijn nalatenschap in onderbrengen, onder meer zijn huis en een paar honderd kunstwerken. Een bedrag kan hij er niet opplakken. "Het zal over veel geld gaan waar decennialang mensen mee kunnen worden geholpen", zegt hij. Zijn kinderen, met wie hij nog weinig contact heeft, moeten volgens de Muizenaar maar tevreden zijn met wat ze hebben. "Ze hebben elk een huis gehad."

Drie vrijwilligers gezocht

Het geld zal gaan naar talentvolle jonge Vlaamse plastische kunstenaars en naar gezinnen die door omstandigheden in ernstige financiële problemen zitten. "Voor mensen waar niks wordt voor gedaan, bijvoorbeeld voor zieken wiens medicatie niet wordt terugbetaald." Voor de stichting, die een rechtspersoon wordt via notariële akte, is Van Zaelen op zoek naar drie geëngageerde personen die - onbezoldigd en in hecht teamverband - instaan voor de stockage, promotie en boekhouding. "Zij krijgen er beslist een leerzame voldoening en een interessante visie op kunst voor terug", verzekert Van Zaelen.

Frankrijk

Van Zaelen kreeg weinig erkenning in zijn thuisstad, maar wel in Frankrijk. Hij verbleef tussen 1980 en 2010 met tussenpozen in Vaison-la Romaine in de Provence en kreeg onder meer de 'Gouden Medaille van de Franse Republiek'. "Ik heb mijn hele leven gewerkt aan mijn kunst. Ik vond dat belangrijker dan verkopen. Ik heb veel nodig om belastingen en verzekeringen te betalen, maar weinig om zelf van te leven. Ik stuurde mijn werk naar de Middellandse Zee, want daar komen meer toeristen dan er Fransen zijn, zodat ik voor het overige weinig moest exposeren."


Sinds een zwaar ongeval vier jaar geleden - Van Zaelen belandde ter hoogte van Planckendael onder een vrachtwagen - kan de kunstenaar niet meer. "Ik heb nog steeds een verwoestende honger naar creativiteit, maar ik maak enkel nog schetsen op mijn schoot. Het voordeel is dat ik tijd kan vrijmaken voor de stichting. Als die er is, ben ik met alles klaar."


Geïnteresseerden kunnen voor een bezoek aan het atelier of voor meer info e-mailen naar franciscus.van.zaelen@telenet.be.

Lees meer