6 Officiële opening van het kUNSTUUR
David Legreve Officiële opening van het kUNSTUUR

Broers Bourlon geven oudste gebouw van stad eindelijk échte bestemming

Studio 100-baas Hans Bourlon en zijn broer Joost hebben vrijdag het Heilig Geesthuis en de Heilige Geestkapel in Mechelen een échte bestemming gegeven. Ze nemen het oudste gebouw van de stad voor vijf jaar in concessie.

Sinds vrijdag doet het gebouw uit de dertiende eeuw dienst als museum. Vlaams minister en titelvoerend burgemeester Bart Somers knipte het openingslint van Het Kunstuur: 32 Belgische topschilderijen uit privécollecties met uitleg van BV’s.

6 minister Bart Somers opent de tentoonstelling
David Legreve minister Bart Somers opent de tentoonstelling

“Deze tentoonstelling loopt tot eind september. Wat we er daarna mee gaan doen, weten we nog niet. We namen het gebouw vijf jaar in concessie. De stad zocht een culturele invulling die zou bijdragen aan het toerisme”, zegt Joost Bourlon.

Somers zei ongelofelijk blij te zijn. De kapel werd een paar jaar geleden volledig gerestaureerd, maar hij gaf toe dat de stad er niet echt een bestemming voor had. “We hadden een prachtige ruimte, maar de grote vraag was: Wat doen we daar nu mee?’”

De stad verhuurde ze sinds 2016 dan maar voor feesten en recepties, maar twee jaar later schreef ze de concessie uit. “Ik hoop dat dit een inspiratie kan zijn voor de vele privéverzamelaars in ons land – nergens ter wereld zijn er zoveel per hoofd van de bevolking – om hun collectie te ontsluiten”, aldus Somers.

6 minister Bart Somers
David Legreve minister Bart Somers

De opbrengst van Het Kunstuur gaat overigens oko naar een Mechelse vzw: Sjarabang, een inclusief creatief atelier waar kunst- en cultuurparticipatie van mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking bevorderd wordt.

6 Mark Uytterhoeven en Tom Boonen
David Legreve Mark Uytterhoeven en Tom Boonen
6 Jo De Meyere op de expo
David Legreve Jo De Meyere op de expo
6 Frank van Laecke en Jo De Meyere
David Legreve Frank van Laecke en Jo De Meyere

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer