Micheline met haar man Eddy in hun café. Een van de laatste klanten kijkt toe.
Foto Legreve Micheline met haar man Eddy in hun café. Een van de laatste klanten kijkt toe.

Deuren Apollon gaan dicht

CAFÉBAZIN MICHELINE (65) NA 40 JAAR MET PENSIOEN

Er blijft nog slechts één café over in het dorpshart van Muizen. Micheline Scheyvaerts (65) zet na ruim 40 jaar een punt achter haar Apollon. Gisteravond speelde de discobar een laatste keer en vloeide het laatste gratis vat, maar ze heeft geen spijt. "De gouden tijden zijn al lang voorbij."

Micheline was niet in de wieg gelegd voor een leven als cafébazin. Het was haar echtgenoot Eddy Nijs (70) die haar vier decennia geleden achter de toog deed belanden. Het stamcafé van wielerclub Vlug en Vrij waarvan zijn vader medeoprichter was, dreigde toen verloren te gaan. "De eigenaar wilde het café verkopen aan een Duitse textielzaak. Ik vond dat zonde, ben naar hem toegestapt en deed hem een bod", vertelt Eddy. Zodoende opende Micheline op 1 januari 1977 de Apollon, een zaak waar de tijd sindsdien wel lijkt te hebben stilgestaan.

Alcoholcontroles

"Ik was er eigenlijk niet voor. Ik kwam van de boerenbuiten, wist weinig af van caféhouden. Gaandeweg heb ik de stiel geleerd." Ze beleefde gouden tijden en verdiende goed haar boterham, maar vijftien jaar geleden kwam er een einde aan die hoogconjunctuur. Volgens Micheline kwam dat door de alcoholcontroles. "Het rookverbod een paar jaar terug maakte het nog erger. We zouden nieuwe klanten winnen, zegden ze, maar dat bleek niet het geval."


Een andere belangrijke factor: de clubs verdwenen een na een. "Vroeger hadden we een liggende wip, een duivenlokaal, een fanfare. Ze zijn allemaal vertrokken. De leden werden te oud en er kwamen geen jongeren meer bij", zegt Eddy. Ook zijn eigen Vlug en Vrij gooide twee jaar geleden de handdoek in de ring, 38 jaar nadat Nijs de club had gered. Bleven nog over: golfbiljartclub BC Apo Classic en wandelclub Wegwijzer. Zij verdwijnen met Apollon.

Koersen

Het doet Micheline weinig, al gaf ze gisteren wel toe met een "raar" gevoel achter de tapkraan te staan. "Ze zeggen allemaal dat ze het spijtig vinden dat ik stop. Ze zullen wel iets anders vinden, al zullen ze dan wel wat verder moeten. In Muizen blijft niet veel meer over. Het wordt hier stil. Twee jaar geleden verdwenen de koersen, vorig jaar schrapte de stad om nog altijd onduidelijke reden een van de twee kersmissen." Micheline en Eddy willen nu van het leven genieten. In hun geval betekent dat veel reizen en wandelen. Het café wordt verkocht, al vreest het echtpaar dat dit niet gemakkelijk zal zijn. "Via de vastgoedmakelaar vernamen we dat het pand sinds 2009 een 'geïnventariseerd gebouw' is. De stad heeft ons dat nooit laten weten, zodat we niet in beroep konden gaan." Herberg Apollon dateert van 1858. Ooit was er een bioscoopzaal.

Lees meer