David Legreve

Elf voor- en bijzitters riskeren boetes omdat ze niet komen opdagen tijdens verkiezingen: “Ik kon mijn dochter van 2,5 jaar toch niet alleen achterlaten?”

Drie vrouwen en acht mannen moesten zich vanochtend komen verantwoorden voor de rechtbank in Mechelen. De elf daagden tijdens de verkiezingen in oktober 2018 ofwel niet ofwel te laat op als voor- of bijzitter en riskeren nu boetes van 400 euro.

Alle elf kregen naar aanloop van de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 de uitnodiging om zich op 14 oktober aan te bieden op een kieskantoor en er te zetelen als bijzitter of voorzitter. Verschillende van hen negeerden die oproep en daagden niet ofwel veel te laat op. Korte tijd later kregen de elf een minnelijke schikking van 250 euro voorgesteld  maar betaalden die niet. Hierop ging het parket over tot een dagvaarding. Vandaag moesten alle elf als verdachten voor correctioneel rechter Goedele Van den Brande verschijnen. Slechts drie daagden op, een iemand liet zich door haar advocaat vertegenwoordigen.

“Geen babysit”

De verdachten hadden allen een excuus en een naar eigen zeggen geldige reden om niet op te dagen. “Ik had dat weekend mijn dochter van 2,5 jaar oud en vond geen babysit”, vertelde de 33-jarige Benjamin J. uit Duffel. De dertiger reageerde niet op de uitnodiging van de vrederechter om te zetelen als bijzitter op het kieskantoor en stuurde in oktober zijn kat. “Ik kon toch moeilijk een kind van 2,5 jaar alleen laten thuis”, stelde de 33-jarige. “Weet je hoe moeilijk het is om een babysit voor die dag te vinden?”

Ook Caroline V. vertelde het gerecht dat haar dochter aan de oorzaak lag van haar afwezigheid. Zij daagde volgens openbaar aanklager Geert Noels wel op maar veel te laat. “Waardoor ze ondertussen al vervangen was door anderen en dus niet meer aan het werk moest”, klonk het in zijn vordering vanochtend. Haar raadsman vroeg mildheid. “Mijn cliënte is effectief opgedaagd maar inderdaad te laat”, klonk het. “Dit kwam omdat ze een heel onrustige nacht heeft gehad met haar ziek dochtertje.”

Naast hun kinderen, verscholen twee anderen zich achter het feit dat ze de oproep niet hadden ontvangen. Nochtans worden die volgens de openbaar aanklager enkel afgegeven indien er een handtekening wordt gezet. “Ik was net verhuisd. Misschien hebben jullie dat naar mijn oude adres opgestuurd”, probeerde Abbas G. (46) uit Lier. Ook de 35-jarige Pieter S. uit Lier veronderstelde dat de uitnodiging naar het verkeerde adres was gestuurd: “Maar de minnelijke schikking heb ik wel gekregen. Daar ben ik wel fout in geweest. Die heb ik niet betaald.”

400 euro

De openbaar aanklager vorderde tegen alle elf beklaagden een effectieve geldboete van 400 euro effectief. Sommigen aanvaarden die geldboete, anderen vroegen de vrijspraak, een opschorting of een zo’n mild mogelijke straf. “Ik ben zelfstandige en heb het financieel moeilijk. Dus ik heb liever geen boete”, besloot de 46-jarige G. “Of in ruil wil ik ook gewoon tijdens de komende verkiezingen gaan zetelen als bijzitter.” 

Op 27 mei kennen alle elf hun verdict.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • wouter bauwens

    De oproepingsbrieven werden zowel aangetekend als gewoon verstuurd, mijn vrouw heeft haar aangetekende nooit gekregen en de gewone werd ons bezorgd door een buur. Als die vriendelijke buurvrouw die niet gebracht had wist mijn vrouw ook niet dat ze moest bijzitten.

Lees meer