Omwille van de werkzaamheden is een van de Plaisancebruggen nu al voorbehouden voor fietsers en voetgangers.
Wannes Vansina Omwille van de werkzaamheden is een van de Plaisancebruggen nu al voorbehouden voor fietsers en voetgangers.

Fietsersbond wil een Plaisancebrug voorbehouden voor fietsers

De Mechelse Fietsersbond pleit voor de inrichting van een fietsas Plaisanceplein–Brusselpoort. De bond wil dat een van de Plaisancebruggen wordt voorbehouden voor fietsers en voetgangers en dat de tweewielers door de Brusselpoort kunnen. De stad gaat het gesprek aan.

De Fietsersbond stelt voor om de westelijke Plaisancebrug voor te behouden voor fietsers en voetgangers, de andere voor gemotoriseerd verkeer. “Daardoor ontstaat een doorlopende fietsas, die, komende van Hombeek, via het Vrijbroekpark en de Ridder Dessainlaan, over het Plaisanceplein, langs de westelijke zijde van de Brusselsepoortstraat en doorheen de Brusselsepoort, Mechelen-Zuid op een overzichtelijke, vlotte en veilige manier verbindt met het stadscentrum”, zegt voorzitter Luc Van Espen. Hij wijst er op dat ook het autoverkeer erbij zou winnen.

Nieuw schooljaar

“We lanceren dit weer-naar-schoolvoorstel nu omdat het einde van de straal- en schilderwerken aan de Plaisancebruggen dé ideale gelegenheid vormt om zonder enige hinder deze omvorming door te voeren”, stelt Van Espen. “We hadden dit voorstel al begin juli aan het stadsbestuur overgemaakt, maar kregen slechts een ontvangstbevestiging, en de belofte dat het dit voorstel ‘intern ging opnemen, en erop zou terugkomen’.”

Hij hoopt dat de wijziging er nog voor de start van het schooljaar kan komen om zo het leven van de dagelijks méér dan 4.000 fietsers een pak aangenamer én veiliger te maken. “Wij roepen het stadsbestuur dan ook op om snel werk te maken van de beperkte aanpassingen aan de bestaande infrastructuur, zodat op 2 september de schoolkinderen en andere fietsers door de grote Poort de stad kunnen binnenrijden.”

Te snel

Volgens schepen van mobiliteit Alexander Vandersmissen is het niet realiseerbaar voor de start van het schooljaar, al staat hij wel open voor de suggestie. “We bekijken verschillende pistes om de situatie voor de fietser op het Plaisanceplein en in de omgeving van de Brusselpoort te verbeteren. In het voorstel van de Fietsersbond zitten positieve elementen. Heel binnenkort gaan we met hen in overleg.”

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • de Neef Rudolf

    Ik kan mij enkel aansluiten bij de vorige reactie. Alhoewel hoe dommer het idee, hoe meer slaagkans het heeft hier in Mechelen.

  • Annelies Verbesselt

    Hopelijk komt dit er niet door... er is enorm veel belemmering door de werken! Lucske woont duidelijk niet in de buurt!

Lees meer