Penningmeester Luc D.C.
Foto David Legrève Penningmeester Luc D.C.

Gestolen centen nog spoorloos

SJOEMELENDE PENNINGMEESTER ARMOEDEVERENIGING MELDT ZICH BIJ POLITIE

Luc D.C., de 62-jarige penningmeester van VZW De Lage Drempel heeft zich gemeld bij de politie. De zestiger ging er gedurende drie jaar vandoor met de spaarcenten van de armoedevereniging. Gisteren plaatse de onderzoeksrechter hem onder aanhoudingsmandaat. Het geld zou naar eigen zeggen opgebruikt zijn.

De Mechelaar die de VZW pluimde mag inmiddels opnieuw terecht zijn, de bijna honderdduizend euro's waarmee hij ervandoor ging zijn dat nog niet. De man schreef gedurende drie jaar lang geld over van de bankrekening van de VZW naar de zijne. De feiten kwamen vorige week aan het licht. Sindsdien was hij spoorloos verdwenen. Tot hij op maandagavond omstreeks 20.00 uur het politiekantoor in Mechelen binnen wandelde. Waarom hij terugkeerde, is nog niet gekend. Naar verluidt doolde hij sinds vorige week dinsdag rond in Vlaanderen. De man was dus net geen week spoorloos. Dat de zestiger net vorige week dinsdag met de noorderzon vertrok, heeft mogelijk te maken met een vergadering met de raad van bestuur van de armoedevereniging.


"Tijdens die vergadering zouden we het onder meer hebben over het budget van 2016 en 2017", verduidelijkt secretaris Marina Rochtus.


Nadat hij zichzelf was gaan aanbieden, werd hij verhoord door de politie en dinsdagnamiddag werd hij voor de onderzoeksrechter in Mechelen gebracht. Tijdens de verhoren gaf de man de feiten toe. Het geld zou naar eigen zeggen helemaal opgesoupeerd zijn. Al zal het verdere onderzoek dat nog moeten bevestigen. De man ging in ieder geval gewiekst tewerk want de VZW had namelijk een beveiligingssysteem op poten gezeten net om dergelijke diefstal tegen te gaan. Zo kunnen slechts drie leden - waaronder de penningmeester - van de VZW een overschrijving van de bankrekening verrichten. "En om dat te kunnen, zijn er telkens twee handtekeningen voor nodig. De man die de overschrijving verrichtte mocht niet meetekenen", legt Rochtus uit. "Dus om het geld naar zijn eigen rekening te kunnen overschrijven, vervalste hij de handtekeningen."


"Na zijn verhoor bij de onderzoeksrechter werd hij onder aanhoudingsmandaat geplaatst", bevestigt Lieselotte Claessens van de Mechelse afdeling van het Antwerpse parket. "Hij wordt nu verdacht van loondiefstal, het gebruik van valse documenten en valsheid in geschrifte."


Na afloop werd hij overgebracht naar de gevangenis in Mechelen. Daar zal hij al zeker tot vrijdag moeten blijven. Dan zal hij voor de raadkamer moeten verschijnen. Die zal dan op zijn beurt over de al dan niet verdere aanhouding van de Mechelse penningmeester moeten beslissen.

Dubbel gevoel

De armoedevereniging is nog steeds woedend op zijn voormalige penningmeester. Hij werd inmiddels officieel geschrapt uit de statuten van de VZW. "We hebben dit nooit zien aankomen", zucht Marina. "Buiten twee vaste medewerkers werken we allemaal met vrijwilligers. Dat betekent dat alles draait op vertrouwen. Vertrouwen op onze medewerkers én vrijwilligers. Hem vertrouwden we dus ook." Nu de man terecht is en het gerecht zijn werk kan doen, reageert de VZW tot slot met een dubbel gevoel. "Enerzijds zijn we blij omdat er gerechtigheid nu zal geschieden. Anderzijds is het nog bang afwachten hoeveel en wat we nog gaan kunnen recupereren", besluit Marina. Vandaag zit de VZW samen met hun advocaat.

Lees meer