2 MECHELEN - Archeologische vondsten op het binnenplein van het gerechtsgebouw
David Legreve MECHELEN - Archeologische vondsten op het binnenplein van het gerechtsgebouw

Grondverzakking op binnenkoer van gerechtsgebouw legt oud rioleringssysteem uit negentiende eeuw bloot

De aangetroffen restanten die in het Paleis van Margareta van Oostenrijk, het huidige gerechtsgebouw in Mechelen, werden aangetroffen na een grondverzakking blijken restanten te zijn van een oud rioleringssysteem. “Een dat mogelijk dateert vanuit de negentiende eeuw”, klinkt het bij het kabinet van de Mechelse schepen voor monumenten.

Voor het eerst in zes jaar stelde het Mechelse gerechtsgebouw in de Keizerstraat afgelopen december zijn deuren op voor de jaarlijkse loopwedstrijd ‘Mechelen Urban Trail’. Tijdens die loopwedstrijd werd er plots een grondverzakking op de binnenkoer van het voormalig paleis van Margareta van Oostenrijk vastgesteld. 

De plek werd omwille van veiligheidsredenen afgesloten en met het oog op herstellingswerken nagekeken door het Agentschap Onroerend Erfgoed. “Omdat het om een beschermd gebouw gaat”, luidt het. In de grond werden er later enkele bakstenen constrcuties aangetroffen. 

Riolering

“Die restanten blijken nu waarschijnlijk te behoren tot een oud rioleringssysteem dat niet meer in gebruik is”, zegt Gökben Üner, kabinetsattaché van bevoegd schepen Koen Anciaux (Open VLD). “De ouderdom ervan is moeilijk te bepalen en kan vanuit de negentiende eeuw of ouder stammen.” 

De aangetroffen constructies zullen binnenkort door de Regie der Gebouwen worden opgevuld met zand. Om zo de bakstenen precies zo te laten liggen zoals ze in het verleden werden achtergelaten. Het dossier werd met de vaststellingen en het onderzoek nu definitief afgesloten. 

Nog oudere restanten?

3D-afbeeldingen van de vondst werden er niet gemaakt. “Omdat deze archeologische vondsten miniem waren”, voegt schepen van Moumenten Koen Anciaux tot slot toe. “Deze toevalsvondst herinnert ons eraan dat op de binnenkoer van het paleis van Margareta van Oostenrijk mogelijk nog oudere restanten aanwezig kunnen zijn”

2 MECHELEN - Archeologische vondsten op het binnenplein van het gerechtsgebouw
David Legreve MECHELEN - Archeologische vondsten op het binnenplein van het gerechtsgebouw

Lees meer